Primarii, în ședință cu șefii instituțiilor deconcentrate

Primarii din județul Sibiu sau reprezentații acestora au fost prezenți, ieri, la Consiliul Județean Sibiu pentru a afla noutăți legislative din diverse domenii de activitate, precum și detalii privind oportunități de finanțare din fonduri externe.

Întâlnirea a fost condusă de președinta Daniela Cîmpean, alături de care s-au aflat vicepreședinții Christine Manta-Klemens și Marcel Luca, administratorul județului, Sebastian Dotcoș, directorul Direcției pentru Cultură Sibiu, Valentin Delcă, directorul OCPI Sibiu, Traian Negriță, inspectorul șef al Gărzii Forestiere Brașov, Nicolae Nan, și Oana Popa, director executiv Direcția Strategii, Proiecte din cadrul CJ Sibiu. De asemenea, au mai participat la discuții arhitectul șef al județului, Corneliu Drăgan, și directorul tehnic al CJ Sibiu, Ovidiu Fărcaș, și reprezentanți ai Transelectrica.

Discuțiile au vizat noutățile legislative în domeniul publicității imobiliare și a activității de cadastru, informații privind Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023, popularizarea drepturilor, beneficiilor și îndatoririlor pe care le au proprietarii de fond forestier și proprietarii de păduri provenite din vegetație forestieră de pe terenuri din afara fondului forestier, o acțiune demarată de Garda Forestieră Brașov. De asemenea, cei prezenți au fost informați despre documentele necesare obținerii avizului Ministerului Culturii și Identității Naționale sau al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu pentru documentațiile de urbanism, precum și despre evenimentele culturale, gastronomice și cele dedicate Centenarului din județul Sibiu.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, prin directorul executiv dr. Valentin Delcă, a prezentat celor aflaţi în sală o informare privind cadrul legal şi documentaţia necesară obţinerii avizului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale pentru Planurile Urbanistice Generale (PUG). Demersul are ca scop reducerea perioadei de avizare. Totodată, a fost subliniată şi importanţa elaborării temeinice şi corecte a PUG-urilor, adevărate „constituţii” ale oraşelor şi comunelor sibiene. „O viziune unitară, integrată şi coerentă pe termen lung asupra patrimoniului arhitectonic şi arheologic (monumente, ansambluri şi situri arheologice), susţinută de o documentaţie de urbanism clară şi bine întocmită (planşe şi regulamente) pot susţine economic, social şi cultural dezvoltarea comunităţilor sibiene. În prezent, patrimoniul cultural este privit ca o „resursă strategică” vitală pentru siguranţa şi dezvoltarea naţională, motiv pentru care Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu a încheiat parteneriate cu majoritatea instituţiilor, de stat sau private, pentru conservarea şi valorificarea patrimoniului construit şi imaterial”, au menționat reprezentanții Direcției. În finalul prezentării, au avut loc discuţii tehnice, iar reprezentanţii primăriilor din judeţ au primit materiale informative privind cadrul legislativ al elaborării studiilor de fundamentare privind evoluţia cultural-istorică şi delimitarea zonelor cu potenţial arheologic din fiecare localitate

Cu aceeași ocazie, participanții au primit detalii despre noutățile privind pachetul legislative pe achiziții publice și despre oportunitățile de finanțare prin fonduri puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*