Primarul comunei Rășinari: „Sperăm să începem în acest an lucrările la rețeaua de gaze naturale“

Bugetul local al comunei Rășinari pentru anul 2021 se ridică la 13 milioane de lei, din care aproximativ 7 milioane de lei sunt alocați investițiilor. Despre noile proiecte de dezvoltare, dar și despre alte inițiative locale, Mesagerul de Sibiu a discutat cu primarul Bucur Bogdan.

Ce planuri are administrația pe care o conduceți pentru acest an?

Anul 2021 cred că n-a început foarte bine, dar acest lucru cred că s-a întâmplat pentru toată lumea. Încă nu avem bugetul aprobat, dar până la sfârșitul acestei luni îl vom avea. Nu sună rău, însă totuși ne gândim că, poate, pe perioada acestui an, nu vom putea să facem tot ceea ce ne vom propune, din cauza pandemiei de care totuși sperăm să scăpăm, astfel încât să putem să ne vedem de treabă.

Ați creionat un buget de dezvoltare sau unul care se concentrează pe rezolvarea nevoilor curente?

În mod normal, ca în fiecare an, avem un buget gândit pentru dezvoltare pe mai multe investiții plănuite, unele dintre ele venite și din anul anterior, pentru că datorită pandemiei n-am reușit să facem în anul trecut tot ceea ce ne-am propus. Principala investiție pe care noi am dori să o începem este rețeaua de gaze naturale în comuna Rășinari, pentru care am depus un proiect pe Programul Operațional Infrastructură Mare și așteptăm evaluarea proiectelor. Sperăm să fie câștigător și să începem în acest an lucrările la rețeaua de gaze naturale.

Știm că proiectul pentru gaz metan are o poveste lungă. La un moment dat, ați încercat și un parteneriat cu Poplaca, n-ați îndeplinit condițiile pentru finanțare. Care ar fi, în cifre, coordonatele acestui proiect?

Într-adevăr, în momentul în care s-a dat drumul la finanțare am încercat un parteneriat cu Poplaca. Noi îndeplineam condițiile cerute, dar am zis că poate reușim să ajutăm și localitatea de lângă noi, să-i prindem în acest proiect, datorită faptului că ei nu au 1.000 de gospodării. Numai că, dacă inițial în parteneriatul respectiv se putea fără o soluție tehnică comună, pe urmă, când a fost aprobat ghidul final, nu se putea decât cu o soluție tehnică comună, iar localitățile noastre, fiecare având SRM-ul separat, nu puteam să găsim soluția comună, așa că noi am depus proiectul doar pe localitatea noastră. Este un proiect de 28 milioane de lei care prevede rețeaua și toate legăturile la fiecare gospodărie pentru gaz.

Pentru infrastructura rutieră ce lucrări intenționați să realizați? Anul trecut ați reușit să asfaltați destul de multe străzi. Ce a mai rămas de făcut?

În principiu, avem câteva străzi în zona istorică, pe care vrem să le repavăm cu piatră de râu sau piatră cubică. Vom face reparații la aceste străzi. Vrem să începem, eventual, niște proiecte pentru drumuri forestiere, să vedem finanțările care vor veni în următoarea perioadă. Dacă vom avea, pregătim niște studii de fezabilitate pentru aceste proiecte. De asemenea, drumuri agricole. Avem câteva zone în care vrem să dezvoltăm localitatea și acolo ne gândim să ducem utilitățile, apă, canalizare, curent electric. Sperăm să reușim să facem aceste lucruri în acest an.

Pentru educație și cultură care sunt perspectivele?

Și anul trecut am avut o agendă culturală și sportivă, dar, din păcate, n-am putut să facem foarte multe lucruri, datorită pandemiei. O să avem bani alocați și în acest an pentru agenda culturală și sportivă. Dacă lucrurile vor merge bine, undeva înspre vară sperăm să începem aceste activități. Pregătim, iarăși, acel maraton montan, Urme pe Play, pregătim Festivalul Brânzei și al Țuicii – anul trecut l-am ținut online, dar sperăm ca anul acesta să se desfășoare fizic – și, bineînțeles, alte activăți culturale.

În ceea ce privește educația, datorită pandemiei, anul trecut am achiziționat tablete pentru toți elevii comunei. Toți copiii pot să învețe în condiții bune și de acasă, din punctul nostru de vedere, ele fiind echipate cu wireless și cu internet, toată lumea poate să învețe. De asemenea, am dotat școlile cu laptopuri și cu televizoare prin care profesorii se pot adresa copiilor care sunt acasă și încercăm să ne adaptăm situației din ziua de azi, să oferim educația atât de necesară copiilor noștri.

Cum stați cu proiectele europene?

Avem în derulare, în acest moment, proiectul noii grădinițe care trebuie finalizată, mai avem câteva lucruri de pus la punct acolo.

De asemenea, avem un proiect de dezvoltare a unui centru social la Prislop și acest proiect pe care l-am depus pe POIM pentru rețeaua de gaze naturale, urmând să vedem ce finanțări vor fi mai departe, ca să ne adresăm lor. În principal, vrem să construim o bază sportivă undeva pe Valea Ștezii, dacă vom găsi finanțare pentru acest lucru, vrem să facem un bazin de înot și o sală de sport, aici, în localitate, la fel sper să fie finanțări pe aceste investiții, și vrem să ne dezvoltăm din punct de vedere turistic. Mai avem încă un proiect pe care nu l-am amintit: este proiectul RAMSAT, cu finanțare InterReg direct de la Bruxelles, în care avem o colaborare cu mai multe localități din Europa – din Portugalia, Spania, Slovenia, Bulgaria, Marea Britanie – și avem niște schimburi de experiență cu aceste localități, astfel încât să dezvoltăm zona Mărginimii Sibiului ca zonă ecoturistică. Încercăm, pe această cale, să găsim bune practici și la partenerii noștri, astfel încât, în viitor, lumea care ajunge în zona noastră să se bucure pe de o parte de condițiile geografice foarte frumoase, de natură, de aerul curat și să avem trasee de promenadă, trasee de drumeție, trasee de biciclete în zonă.

Ați cam furat startul cu Anii Drumeției!

Așa este, noi de câțiva ani tot promovăm zona, așa cum am amintit, prin proiectul de alergare montană Urme pe Play, și prin colaborările cu unele asociații, am marcat anumite trasee de drumeție, dar, bineînțeles, un proiect la nivel județean va avea mai mare vizibilitate și va ajuta pe toată lumea.

Cei care au afaceri locale în turism cum traversează această perioadă?

Din câte am observat eu, în acest moment se preferă pensiunile mai micuțe, unde nu este aglomerație, zonele cu aer curat și acestea sunt condiții pe care pensiunile din zona noastră le oferă. Așa că mă gândesc că nu va fi un an rău. Bineînțeles, contează foarte mult și activitățile culturale și cele de promovare turistică pe care noi le derulăm, cum ar fi și Ziua Vărzarului, «Tradiții culinare în Mărginimea Sibiului», mai multe evenimente pe care noi le organizăm și pe care cei care ajung în zonă le apreciază foarte mult.

Cum colaborați cu autoritățile județene, cu parlamentarii? Aveți un sprijin în proiectele pe care le derulați?

Da, avem mai multe colaborări și cu Consiliul Județean și avem discuții, căutăm susținere pentru proiectele de dezvoltare turistică din zonă și la parlamentarii de Sibiu. Spre exemplu, tot împreună cu Consiliul Județean ne dorim să continuăm pista de biciclete care s-a oprit la 2 km de Rășinari, să o aducem până la Rășinari. Avem un proiect tehnic realizat în acest sens, sperăm să și reușim să îl facem. Bineînțeles, am căutat sprijin pentru fonduri prin ADR Centru pentru zona rurală. De obicei, fondurile care vin pe Programul Operațional Regional sunt pentru zona urbană și de aceea avem o colaborare cu cei de la ADR Centru chiar pe acel proiect RAMSAT pe care l-am amintit, prin care încercăm să fie aduși bani pe POR și pentru zona rurală, ceea ce ar fi un mare avantaj. Spre exemplu, mai nou se finanțează foarte mult partea de drumeție „verde“  și eu cred că aceste lucruri nu se pot face doar în orașe fără o colaborare cu zona imediat limitrofă orașelor. Atunci trebuie gândit astfel încât pistele de biciclete să lege orașele cu zona rurală din imediata apropiere.

Aveți o societate civilă foarte activă. Și la nivelul școlilor din Rășinari știu că există multe inițiative care se leagă inclusiv promovarea turistică.

Întotdeauna încercăm să continuăm lucrurile bune care se întâmplă, dar întotdeauna suntem și deschiși la nou. Orice idee nou venită și care ni se pare bună încercăm să o punem în practică. Proiectul Questo este unul foarte frumos. Felicit Clubul GreenImpact „Cocoșul de munte“ care ține de școala „Barcianu“ pentru această inițiativă bună și sperăm să mărim numărul de trasee pe care să fie inițiat acest Questo. Pe de altă parte, așa cum am zis, căutăm idei noi, totdeauna suntem deschiși la ele.

Dvs. ce vă doriți de la anul acesta?

Să fie un an liniștit, în primul rând, adică să scăpăm de acest stres numit pandemie, să fim sănătoși și să putem să ne vedem de treabă, iar la sfârșitul anului să putem spune că ne-am propus anumite lucruri și am reușit să le facem sau cel puțin, dacă tot a venit bugetul un pic mai târziu, să le inițiem și să știm că ele vor avea o finalitate.

Vă mulțumim!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*