Primele monumente din Sibiu cu QR code

 

Ediţia din acest an a Festivalului Huet.Urban, eveniment care va avea loc la Sibiu în acest week-end, va prezenta istoria Pieţei Huet într-un mod unic: prin utilizarea codurilor QR (Quick Response). Clădirile reprezentative din piață au fost introduse într-un sistem computerizat care conţine date istorice, specificaţii arhitecturale, personalităţi care au locuit în clădirile respective, fotografii și alte informații relevante. Acțiunea reprezintă prima etapă a proiectului „Promovarea patrimoniului cultural prin QR cod”, proiect finanțat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) care va fi implementat în centrul istoric din Sibiu până la finele lunii august.

 

 

În acest week-end sibienii și turiștii vor afla informații scanând codul de bare de pe 8 plăcuțe informative. Ele vor fi luminate  La finalul proiectului, 60 de monumente istorice din centrul istoric al Sibiului vor fi incluse în acest circuit virtual. Proiectul este implementat de Neoma Solutions în colaborare cu Asociația Pentru Înfrumusețarea orașului Sibiu  (AIOS) și Fundația Heritas.

„Proiectul “Promovarea patrimoniului cultural prin QR cod” își propune realizarea unui sistem de ghidaj turistic și furnizarea de informații online pentru obiectivele culturale și turistice ale orașului Sibiu. Fiecare obiectiv din sistem va avea o pagină cu informații multilingve istorice, culturale, de localizare și alte puncte de interes. Utilizatorii vor putea alege dintre mai multe trasee tematice sau personalizate și vor putea transmite despre acestea impresii și fotografii pe rețelele de socializare.” a declarat Florin Cojocaru, reprezentantul Neoma Solutions, firma care a inițiat proiectul.

Principalii beneficiari: turiștii

În urma unui studiu efectuat pe un eșantion de 24.000 de persoane, 7.200 de persone au manifestat interes pentru folosi telefonul mobil pentru accesarea unui astfel de sistem de ghidaj. Indirect, orașul Sibiu și cetățenii acestuia vor beneficia de pe urma proiectului prin dezvoltarea turismului, întrucât sistemul permite și semnalizarea punctelor de interes din apropierea monumentelor, spații de cazare, restaurante, baruri și modalități de petrecere a timpului liber.

Ce este un QR code?

Codul QR (Quick Response) este un cod bi-dimensional / cod matrice creat în 1994 de compania japoneză Denso Wave. Codul a fost dezvoltat ca alternativă la codul de bare care nu putea stoca prea multe informaţii şi se scana greu. Soluţia propusă de japonezi oferă un răspuns rapid la scanare (de unde şi denumirea quick response=răspuns rapid) şi stochează până la 7089 caractere, în plus, acest cod poate fi scanat din orice direcţie şi din orice unghi (practic 360 grade).

Experiența în implementarea de soluții similare

Neoma Solutions este o companie sibiană care oferă soluții informatice pentru livrarea datelor în cele mai bune condiții pe dispozitive mobile (telefoane, smartphone, tablete etc) și asigura crearea de pagini de internet optimizate pentru dispozitivele mobile, furnizarea de statistici referitoare la accesarea acestora și generarea de coduri QR pentru distribuirea link-urilor.

Compania a mai realizat proiecte similare în Sibiu în colaborare cu diferiti operatori culturali. Cel mai reprezentativ este cel implementat anul trecut în Muzeul în aer liber ASTRA,  în urma căruia instituția a inclus peste 100 de obiective într-un astfel de sistem de ghidaj bazat pe scanarea unor coduri QR.

Mai multe informații pe: http://neoma.ro/despre

0730/030.744

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*