Prinşi la braconaj

Pasionaţi de vânătoare fără autorizaţie, trei sibieni au picat în braţele oamenilor legii după ce au împuşcat un mistreţ. Doi dintre ei lucrează la Electrica Distribuţie, iar al treilea este pensionar al aceleiaşi instituţii. Oficial, şeful Electrica nu ştie nimic.

Doi angajaţi ai SDEE – Electrica Sibiu şi un pensionar de la aceeaşi unitate sunt învinuiţi de braconaj şi complicitate la această infracţiune, după ce poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Sibiu şi cei din Miercurea Sibiului i-au depistat în zona localităţii Apoldu de Jos. Marius Puia, Gheorghe Jurcă şi Olimpiu Rasiga aveau asupra lor arme de vânătoare, cu care au împuşcat un mistreţ, fără însă a avea vreo autorizaţie.

Conform unor surse din cadrul Poliţiei, cei trei urmau să încarce prada în autoturismul cu nr. SB-07-NMC, aparţinând societăţii de distribuţie a energiei electrice. Instituţia a fost la un pas să-şi piardă maşina, întrucât legea prevede confiscarea mijloacelor de transport folosite pentru săvârşirea unor infracţiuni.

 

 

Sub tăcere

 

Curios este faptul că anchetatorii refuză să dea amănunte despre acest caz. Deşi am solicitat informaţii despre acţiunea de braconaj, IPJ Sibiu a precizat doar că fapta a fost comisă în data de 16 ianuarie. La rândul său, directorul Electrica Sibiu, Iacob Blagu, aruncă pisica în curtea şefilor săi de la Braşov.  „Aştept ca poliţia să mă informeze despre această situaţie, însă nu ştiu ca cei trei să fi fost cu maşina de serviciu la vânătoare“, susţine Blagu. De altfel, relaţiile de prietenie pe care directorul Blagu le are cu unul dintre cei trei suspecţi de braconaj justifică prudenţa cu care tratează subiectul.

 

Cercetaţi în libertate

 

În prezent, oamenii legii fac cercetări pentru a stabili cu exactitate cum s-au desfăşurat evenimentele. „În urma verificărilor efectuate a fost stabilită identitatea celor trei persoane, respectiv trei bărbaţi, cu vârstele de 47, 54 şi 64 de ani, domiciliaţi în municipiul Sibiu. Pe câmp, poliţiştii au identificat un exemplar de porc mistreţ, mascul, împuşcat, în urma verificărilor fiind stabilit faptul că, acesta a fost împuşcat de unul dintre cei trei bărbaţi, fără însă, a deţine autorizaţie de vânătoare în acest sens. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de braconaj cinegetic şi complicitate la această infracţiune, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 42 alin. 1 lit. a ind. 1 şi art. 44 ind. 1 din Legea nr. 407/2005, precum şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de armă letală fără drept (art. 133 din Legea 295/2004, republicată), cercetările fiind continuate cu autorii în stare de libertate“, a menţionat inspectorul principal Luciana Balteş, ofiţerul de relaţii publice al Poliţiei judeţene.

 

Ce spune legea?

 

Codul Penal defineşte braconajul drept „acţiunea desfăşurată în vederea obţinerii aceloraşi efecte ca şi prin acţiunea de vânătoare, fără a fi îndeplinite condiţiile legale pentru desfăşurarea acesteia din urmă“. Uzul de arma letală, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani, iar braconajul se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5.000 la 25.000 de lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*