Lăptişorul de matcă

 

Lăptişorul de matcă este un aliment cu care este hrănită matca, precum şi puieţii de albine în primele trei zile de viaţă.

www.mieresibiu.ro

 

Are o mare valoare nutritivă, conţinând proteine dintre care numeroşi aminoacizi – arginină, leucină, metionină, tirozină – hormoni, lipide, glucide, antibiotice, minerale – sulf, fosfor, vitamine – B2, B6,PP – acid pantoteic.

Este cel mai concentrat aliment medicament al stupului, având efecte terapeutice foarte puternice în cantităţi extrem de mici.

 

Proprietăţi

– fortifiant, regenerator, energizant, vitalizant

– stimulator al creşterii

– antiinfecţios, antivirotic

– antitumoral, anticanceros, modulator al sistemului imunitar

– antireumatic

– vitaminizant, antianemic, mobilizând rezervele de fier din organism

– antisclerotic, încetinind procesul de îmbătrânire

– echilibrator al sistemului nervos

– înlătură migrenele

– înlătură radioactivitatea din organism

– reduce tensiunea

– extern, limitează fenomenul de îmbătrânire a pielii

– tonifică şi hidratează pielea, mărindu-i elasticitatea

Lăptişorul de matcă este indicat, intern, în convalescenţă, denutriţie, infecţii gripale, afecţiuni endocrine – întârzieri în creştere, insuficienţe hipofizare, tiroidiene, corticosuprarenale şi gonadice, atât la femei cât şi la bărbaţi, sterilitate feminină, frigiditate – tulburări de sarcină, afecţiuni ale stomacului – inclusiv ulcere – sau ale intestinului, afecţiuni hepatobiliare, afecţiuni renale, afecţiuni neuopsihice – sindroame neurastenice, instabilitate psihică, schizofrenie – ateroscleroză, anemii, anxietate, reumatism, artroze şi artrite. Este benefic în toate situaţiile de eforturi deosebite atât intelectuale cât şi fizice. Are efecte în curele de reîntinerire (10 mg pe zi) şi încetineşte căderea părului. Extern se utilizează în unele afecţiuni dermatologice – eczeme supurante, zona zoster, lupus eritematos – şi în cosmetică.

 

Mod de administrare

 

Doza este de 0,05 g (cât jumătate de bob de măzare), proaspăt sau jumătate de linguriţă dacă este înglobat în miere pe zi, sublingual sau luat cu puţină apă, după micul dejun. Pentru copiii până la 10 ani, doza se reduce la jumătate. Durata unei cure este de 30 de zile. Cura poate fi repetată după o pauză de 1-2 luni. Extern se tamponează locurile afectate cu lăptişor de matcă proaspăt. În cosmetică se foloseşte în tratamentul tenurilor ridate, ofilite şi îmbătrânite.

 

 

 

Spune-ți părerea!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*