„Profitaţi de frumuseţile munţilor noştri!“

Șeful Salvamont Sibiu îndeamnă sibienii să aleagă trasee de drumeție în funcție de nivelul lor de pregătire și să fie echipați corespunzător.

Dan Popescu este, de la începutul acestei luni, noul director al Serviciului Public Salvamont Sibiu, aflat în subordinea Consiliului Județean Sibiu. În vârstă de 32 de ani, este salvator montan în cadrul Salvamont Sibiu din anul 2018 și a activat ca voluntar Salvamont încă din anul 2010. Entuziast şi plin de energie, tânărul director are planuri de dezvoltare şi implementarea unor proiecte noi.

Cine este Dan Popescu? Care este povestea ta?

Am fost voluntar în cadrul Serviciului Public Salvamont Sibiu încă din anul 2010, în anul 2016 am fost atestat ca salvator montan, iar din anul 2018 sunt angajat al Serviciului Public Salvamont Sibiu. De-a lungul timpului, pe lângă pasiunea pentru salvarea montană, am fost instructor de schi, profesor de sport și organizator de evenimente.

Dragostea pentru munte mi-a insuflat-o tatăl meu încă din copilărie, când am descoperit cele mai înalte creste din județ și din împrejurimi.

Ce le transmiți sibienilor din noua ta calitate, cea de manager al Serviciului Public Salvamont?

Doresc să transmit tuturor sibienilor și nu numai să profite de frumusețile munților noștri, mai ales în aceste vremuri incerte în care multe alte activități sunt restricționate. Să ne bucurăm de tot ce încă ne oferă natura și să o respectăm atunci când facem drumeții. Serviciul Public Salvamont Sibiu oferă sprijin tuturor celor aflați în nevoie, iar pentru evitarea accidentelor recomand turiștilor să aleagă trasee în funcție de nivelul lor de pregătire, să fie echipați corespunzător și prudenți.Care sunt principalele tale proiecte? Ce ţi-ai propus să schimbi sau să faci mai bine?

Plănuiesc să continui proiectele în curs de desfășurare și să inițiez altele noi. În colaborare cu Consiliul Județean Sibiu, avem în plan amenajarea unor noi refugii în zona Munților Făgăraș și inagurarea bazei de salvare montană de la Păltiniș. În acest an, vom sprijini și organizarea evenimentului Anii Drumeției, care va promova județul Sibiu ca destinație atractivă pentru eco-turism, va valorifica resursele naturale și regenerarea infrastructurii de drumeție din județ.

Care sunt obstacolele de care ai dat până acum?

Situația actuală incertă a generat dificultăți pe toate planurile, întâmpinăm și noi dificultăți în ceea ce privește personalul, bugetele, însă suntem recunoscători pentru sprijinul pe care Consiliul Județean Sibiu ni-l acordă și pentru buna colaborare pe care o avem cu toate departamentele din cadrul acestuia.

Alături de colegii mei salvamontiști, formăm o echipă de profesioniști și sunt convins că vom putea duce la bun sfârșit orice intervenție și vom depăși cu bine dificultățile care pot apărea pe parcurs.

Suntem pregătiți pentru proiectul Sibiu – Capitală Europeană a Drumeției?

Județul Sibiu are un potențial enorm în ceea ce privește drumețiile montane și colinare, având aproximativ 650 km de trasee turistice montane și o tradiție impresionantă în acest sens. Cu siguranță, este o destinație ideală pentru organizarea acestui eveniment. Consiliul Județean Sibiu a alocat 1,5 milioane lei în prima etapă, pentru organizarea și desfășurarea proiectului, iar o mică parte din această sumă este alocată refacerii traseelor montane, pe care SPJ Salvamont Sibiu le are în administrare.

Care sunt cele mai frumoase locuri din munți de care tu te-ai îndrăgostit?

Îmi regăsesc întotdeauna liniștea atunci când merg în Munții Făgăraș, în special în timpul sezonului de iarnă, dar consider că fiecare anotimp are farmecul lui atunci când vine vorba despre explorarea crestelor montane.

Unde ar trebui „musai“ să meargă un turist pentru a descoperi ceea ce are județul sau muntele mai frumos de oferit?

Fiecare turist ar trebui să aleagă traseele montane potrivite experienței și condiției sale fizice. Recomand să înceapă cu trasee ușoare din zona Masivului Cindrel, unde putem regăsi multe zone pitorești potrivite pentru familii și relaxare în natură. Iar dacă se simt pregătiți, pot alege alte trasee mai solicitante din Masivul Făgăraș.

Dacă ai fi profesor, ce le-ai spune copiilor despre munte și natură?

Muntele și natura oferă o lecție importantă copiilor despre respect, armonie și sănătate. Aceștia trebuie să înțeleagă de mici că, atunci când pornim într-o drumeție, intrăm în habitatul natural al multor animale și este esențial să respectăm acest mediu și să găsim un echilibru pentru a conviețui.


A consemnat Viorica Maier

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*