Proiect de peste 3 milioane de lei, pentru „cartea de vizită“ a municipiului Codlea. Au început lucrările la biserica-cetate!

Biserica cetate din Codlea are șansa de a redeveni cartea de vizită a localității, locul ideal pentru evenimente culturale de calitate și, nu în ultimul rând, cel mai căutat obiectiv turistic din zonă. Au început lucrările de reabilitare, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.

Șansa se leagă de începerea lucrărilor în cadrul proiectului LUCRĂRI DE REPARARE, CONSERVARE, RESTAURARE ȘI INTRODUCERE ÎN CIRCUITUL TURISTIC AL ANSAMBLULUI BISERICII EVANGHELICE FORTIFICATE CODLEA. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este implementat de către Biserica Evanghelică Codlea și are o valoare totală de cca 3,197 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 3,015 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

Reabilitare, digitizare și plan de marketing

Prin această investiție se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare și utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate Codlea și introducerea acestuia în circuitul real și virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii, iar pe de altă parte digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori cu circa 35,5% anual.

„Este într-adevăr un moment istoric pe care îl așteptăm de ani, aș spune. Primele discuții în acest sens s-au desfășurat în anul 2014. Dorim împreună cu toți cei implicați să reabilităm cel mai valoros monument istoric din localitatea noastră. Mulțumesc și autorităților locale, pentru toată deschiderea și susținerea din trecut, din prezent, sper și din viitor.“, Andreas Hartig

Echipă pentru proiect

Cu emoție, după ani buni de așteptare a începerii lucrărilor, preotul comunității evanghelice din Codlea a adresat marți 15 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, un cuvânt de mulțumire celor care au făcut echipă pentru realizarea proiectului. „Ceea ce îmi doresc eu este ca acest proiect să fie dus la un final bun, pe care mulți îl așteaptă, mulți cetățeni, dar și mulți sași plecați în străinătate. Comunitatea noastră este destul de mică pentru a putea duce singură un astfel de proiect. De aceea este importantă orice susținere. Mulțumesc de pe acum tuturor celor care doresc să se implice, să ne susțină. Avem legături strânse și cu cei plecați în străinătate, și ei pot să își aducă aportul. Speranța mea este că suntem împreună pe acest drum, iar acest lucru îmi dă un optimism că un astfel de proiect va reuși și la Codlea“, a declarat preotul Andreas Hartig.

Punere în valoare a monumentului

Proiectul are ca scop, în afara restaurării și a consolidării, punerea în valoare a monumentului. Se propun o serie de intervenții absolut necesare asupra acestuia, cu rol de asigurare a integrității si stabilității construcțiilor și cu rol de a înlătura factorii care pun în pericol starea acestuia. Toate intervențiile prevăzute vor fi în spiritul regulilor restaurării și conservării monumentelor istorice. „Ne bucurăm că ne aflăm în acest moment. Lucrările vor începe în sfârșit. A fost un moment mult așteptat. Se vor derula pe parcursul a 24 de luni și sperăm că vom putea atinge scopul pentru care ne-am străduit cu toții să aducem acești bani, să reabilităm și să transformăm acest frumos obiectiv într-un obiectiv turistic în adevăratul sens al cuvântului“, arată Elena Curcean, din echipa de management care se ocupă de implementarea proiectului.

Echipă unită

„O lucrare de acest tip nu poate să aibă succes decât dacă există o conlucrare bună între beneficiari, constructori, arhitect și, de multe ori, și autoritățile publice. Avem mulți actori și numai dacă toți își joacă rolul bine și avem o echipă unită, putem ajunge la un rezultat bun“, consideră arhitectul Johannes Bertleff, din cadrul echipei de proiectare.

Finanțare atent drămuită

Potrivit arhitectului Bertleff, cel mai delicat aspect într-un astfel de șantier este cel de consolidare. „Din fericire, în cazul nostru, biserica și ansamblul, inclusiv turnul, nu suferă de boli grave structurale, adică nu avem o situație tehnică dificilă. Consolidările sunt locale și nu sunt probleme generale la această structură. La partea de restaurare, se deschide însă un univers care e greu de închis. Prin acest proiect, rezolvăm doar o parte din lucruri. Întotdeauna finanțarea are o limită și limita acestei finanțări am drămuit-o în așa fel încât să rezolvăm urgențele, care nu se pot amâna, care au fost amânate de mulți ani, și să rămână loc și resurse pentru reabilitare, o viață nouă, respectiv împrospătarea vieții acestei incinte“, a arătat  arhitectul Johannes Bertleff.

Picturi și tencuieli vechi

Lucrările vor urmări un parcurs de sus în jos, începând cu acoperișurile care să asigure etanșeitatea, apoi instalațiile care nu au fost revizuite complet cel puțin de o jumătate de secol, dacă nu chiar un secol, și pot fi un pericol pentru întregul ansamblu – instalațiile electrice, instalațiile de paratrăznet. „După ce punem în siguranță lucrurile tehnice, ne ocupăm de cele frumoase. Avem elemente artistice, istorice foarte importante, care se referă la parament în primul rând. Nu sunt numai picturile, sunt și tencuieli vechi, încă originale, care trebuie recuperate, restaurate, elemente mobile și imobile, dau doar un exemplu – tâmplării încă vechi, originale, din diverse epoci, pentru că ele au fost înlocuite pe parcurs“, dezvăluie Bertleff.

Evenimente în curtea interioară

Echipa de impementare a proiectului își va concentra atenția și pe curtea interioară, cu toate acele camere de provizii, de jur împrejur, spațiu care poate găzdui evenimente culturale. „Sunt tot mai puține biserici care au arhitectura asta integră, unde sunt toate încăperile astea pe care le vedeți împrejurul curții, unde se păstrau alimentele pe vremuri și se retrăgeau cetățenii când erau asedii, iar în cazul nostru sunt destul de integre. O parte din ele, fără să avem intervenții majore,  vrem să le utilizăm. Sunt spații care se pot deschide către curte și folosi la evenimente“, a explicat Bertleff.

Lucrări complexe

Demeter Zsolt, reprezentantul firmei care desfășoară lucrările, și-a arătat disponibilitatea de a face echipă bună cu toți cei implicați, pentru realizarea unei lucrări de calitate. „Sunt lucrări mai complexe, care implică mai multe specializări, ca urmare suntem deschiși la a face o echipă bună cu toți cei implicați, să recepționăm indicațiile proiectantului și a dirigintelui de șantier și să facem o lucrare de calitate, pentru a duce la bun sfârșit acest proiect“, a declarat Demeter Zsolt, reprezentatul constructorului.

Sprijinul autorităților locale

„Vom încerca, cu siguranță, pe parcursul celor 2 ani, să venim și noi cu susținere, iar părintele Andreas ar fi bine să vină în ședințele de Consiliu Local, chiar proiectantul, cei care se ocupă de implementarea proiectului. Este un monument al localității și vom încerca să aducem și noi partea noastră de finanțare“, dă asigurări Gheorghe Rișcău, viceprimarul municipiului Codlea.

Cel mai vechi monument

Înconjurată de zidurile de fortificaţie şi bastioanele cetăţii medievale – Cetatea Bisericească, Biserica Evanghelică fortificată, din centrul istoric al Municipiului Codlea, este cel mai vechi şi cel mai important monument arhitectonic al localității. Două bastioane (ale ţesătorilor şi dogarilor din partea de nord), înaltul zid de apărare cu strajă şi cu majoritatea  cămărilor de provizii prezintă şi astăzi forma iniţială; alte părţi ale cetăţii bisericeşti, de-a lungul secolelor, au suferit transformări sau au fost demolate şi înlocuite cu alte edificii, mai adecvate cerinţelor timpurilor.

Biserica – ridicată probabil în cea de-a doua jumătate a sec. al XIII-lea – purta hramul Sf.  Gheorghe sau Sf. Mihai. Se pare că iniţial a fost protejată de metereze cu palisade până la a doua mare invazie turcească în Ţara Bârsei în 1432, când a fost construită cetatea în jurul Bisericii.

Programul Operațional Regional 2014-2020

Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*