Proiect „verde” la Agnita


 

În perioada 15 aprilie-15 august, la Agnita se desfăşoară un proiect în valoare de 11.500 de lei, care va readuce la viaţă parcul din vecinătatea cetăţii. Finanţat în proporţie de aproape 80 la sută de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat, proiectul depus de Asociaţia „Casa Seniorilor” în colaborare cu S.C. Eco Valea Hârtibaciului S.A., şcoala generală cu clasele I-VIII „G.D. Teutsch” şi Ocolul Silvic Agnita are în vedere spaţiul verde din Piaţa „G.D. Teutsch”. „Prin deprecierea continuă, parcul şi-a pierdut valenţele educative şi istorice. Din punct de vedere al arhitecturii peisajului, acest spaţiu îndeplineşte, în prezent, doar într-o mică măsură funcţiile estetice, sociale şi utilitare obligatorii amenajarilor peisagere”, consideră Ancuţa Călugăr, coordonatoarea proiectului.

Obiective clare

 

Parcul a fost amenajat în jurul anului 1860, în forma originală fiind plantate specii rare. În prezent s-a păstrat aleea principală prin care se face accesul în incinta cetăţii, de o parte şi de alta a aleii rămânând aproximativ 1.280 mp de spaţiu verde, încadrat cu arbori şi gard metalic. Obiectivele proiectului sunt: restaurarea parcului, prin plantarea speciilor de plante autohtone utilizate iniţial; construirea de alei, bănci şi foişor din materiale naturale, montarea de coşuri de gunoi şi vopsirea gradurilor existente cu materiale ecologice; promovarea dimensiunii istorice şi ecologice; implicarea activă a membrilor comunităţii în întreţinerea parcului, prin desfăşurarea de activităţi ecologice; diversificarea ofertei educative non-formale în vederea dezvoltării valorilor ecologice, estetice şi sociale ale tinerilor, cu implicarea activă a reprezentanţilor comunităţii din toate cele trei sfere: publică, privată şi societatea civilă.

 

Început de drum

 

Pe 22 aprilie, de Ziua Pământului, 50 de participanţi s-au ocupat de igienizarea resturilor vegetale şi colectarea selectivă a deşeurilor biodegradabile. În perioada următoare, terenul va fi frezat şi nivelat, apoi se vor achiziţiona puieţi şi răsaduri care să fie plantaţi pe 10 mai, cu ocazia Zilei Păsărilor şi a Arborilor. Urmează etapa de planificare topografică şi cea a întocmirii necesarului de materiale. Două săptămâni mai târziu, pe 24 mai, când întregul continent va sărbători Ziua Europeană a Parcurilor, la Agnita este programată construirea aleilor şi foişorului şi montarea mobilierului de parc, una dintre cele mai importante acţiuni din proiect.

 

15.000

de turişti va atrage anual Agnita datorită acestui proiect, estimează iniţiatorii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*