Proiecte regionale, blocate în Capitală

Mii de noi locuri de muncă au fost pierdute în Regiunea Centru, din cauza unor proiecte europene blocate la Ministerul Economiei. Cele şase judeţe care compun această regiune, inclusiv Sibiul, au un grad de absorbţie a fondurilor europene de 35 la sută.

Mai puţin de 1% din proiectele europene depuse în Regiunea Centru au fost analizate şi prelucrate la Bucureşti, restul urmând să fie recuperate la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru pentru a se vedea „ce se mai poate salva“, spune preşedintele Consiliului de Dezvoltare Centru (CDR), Tamás Sándor. „Aş vrea să atrag atenţia la un singur punct, acordul de parteneriat de a prelua de la Ministerul Economiei,

acele proiecte care zac acolo de ani de zile şi nu sunt finalizate. De acum încolo cred că putem prelua în fiecare Agenţie de Dezvoltare şi la ADR Centru aceste proiecte, pentru a stimula proiectele care creează locuri de muncă şi care în ultimii cinci ani, nici 1% nu au fost rezolvate de când sunt la minister. Cu această preluare, aşteptăm sute de proiecte care sunt din Regiunea Centru, vor fi finalizate şi vom putea ajuta agenţii economici privaţi să creeze locuri de muncă pe viitor”, a apreciat Tamás, prezent la Sibiu.

 

 

Tentativă de salvare

Gravitatea acestei situaţii a fost evidenţiată şi de directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, care a vorbit despre încercarea de a „salva” proiectele după desfiinţarea Mecanismului Intermediar al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii circumscris Programului Operaţional Creşterea Capacităţii Economice din cadrul Ministerului Economiei. „Foarte important este să vedem ce se mai poate salva după desfiinţarea Mecanismului Intermediar al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din cadrul Programului Operaţional Creşterea Capacităţii Economice din cadrul Ministerului Economiei. Astăzi avizăm acordul, mâine (joi – n.red.) o să îl semnăm cu Ministerul Economiei, la Bucureşti. Şi după aceea urmează să preluăm proiectele”, a detaliat Creţu. Conform acestuia, există 267 de contracte în diverse faze în cele şase judeţe din Regiunea Centru, dar sunt suspendate de către Comisie. „Au o valoare de 110 milioane de euro şi noi mai avem încă 397 de proiecte care nu sunt deschise încă”, a spus Simion Creţu. În cele şase judeţe din zona Centru, gradul de absorbţie al fondurilor europene este de 35 la sută, considerat bun de către directorul general al ADR Centru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*