Proiectele europene, la control! Cum și-a făcut temele Primăria Sibiu

Municipiul Sibiu este primul oraș din regiunea Centru care a depășit cea mai importantă etapă în vederea accesării fondurilor europene nerambursabile dedicate municipiilor reședință de județ, adică aprobarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană Durabilă și a Planului de Mobilitate Urbană de către ADR Centru.

foto: Mihai Colibaba

Fără aprobarea acestor documente strategice, administrațiile publice locale nu pot depune proiecte în vederea obținerii de fonduri structurale pe Axa 4 a Programului Operațional Regional 2014-2020 care se referă la dezvoltarea urbană durabilă a orașelor. Pe acestă axă se vor depune proiecte în domeniul mobilității urbane care se înscriu în cerințele Ghidului de finanțare. În următoarea perioadă se va realiza o prioritizare a proiectelor din Planul de Mobilitate și din Strategia de Dezvoltare și se vor depune în acea ordine.

De asemenea, pe această axă se pregătesc proiecte de construcție a două creșe în municipiului Sibiu pentru care studiile de fezabilitate sunt deja finalizate și construcția unei noi grădinițe în cartierul Reșița, pentru care urmează să se elaboreze această documentație, informează municipalitatea, într-un comunicat de presă.

Pe o altă axă de finanțare, Axa prioritară 3, Prioritatea de Investiții, Operațiunea B – Clădiri Publice, municipiul Sibiu a depus deja spre finanțare la ADR Centru patru proiecte, în valoare totală de 30 milioane lei. Proiectele urmăresc reabilitarea Școlilor Gimnaziale nr. 1, nr. 21 și „Radu Selejan”, precum și a Liceului „Constantin Noica”, în vederea îmbunătățirii eficienței energetice. Două dintre aceste proiecte, respectiv reabilitarea școlii nr. 1 și a Liceului „Constantin Noica”, au trecut de etapa de evaluare și au intrat în etapa de precontractare, urmând ca anul viitor să înceapă lucrările efective. Celelalte două proiecte rămân în analiză și verificare, în vederea aprobării finanțării.

Municipiul Sibiu pregătește și alte proiecte dedicate învățământului gimnazial, finanțabile pe Axa 10.1. Ghidul de finanțare pentru această axă se află în consultare publică. Proiectele vor viza îmbunătățirea infrastructurii educaționale și anume extinderea școlii generale „Nicolae Iorga”, a școlii „I.L. Caragiale” și a școlii „Regele Ferdinand”. Pentru extinderea școlii „Nicolae Iorga”, s-a realizat deja studiul de fezabilitate, pentru școala „I.L. Caragiale” documentația este în lucru, iar pentru școala „Regele Ferdinand” este în curs o procedură de achiziție pentru realizarea studiului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*