Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda“ din Sibiu a devenit primul „spital cântător“ din Europa de Est

Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda“ și partenerii săi au dat startul unui program de terapie prin şedinţe de cântat, program ce se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani.

Pentru început, a fost organizată o ședință de terapie prin muzică la care au participat conducerea spitalului, directorii asociației spitalului, cadre medicale și părinți. Programul a fost susținut de două ambasadoare ale proiectului, Edith Toth și Erzsebet Wenzel-Gazdag, iar introducerea privind finanțarea a fost realizată de Andras Imre, din partea Fundației pentru Comunitate, organizație ce coordonează acțiunea din Sibiu. Timp de două ore, cei prezenți au ascultat muzică și au luat parte la jocuri menite să îi apropie. De altfel, Edith Toth le-a povestit experiența proprie avută cu fiul ei, care a devenit un împătimit al muzicii, iar personalitatea sa s-a dezvoltat în spiritul artelor.

Un proiect inedit și binevenit

DSC_0085 Prima acțiune a avut în vedere familiarizarea celor implicați cu un astfel de proiect, urmând ca apoi să se lucreze efectiv cu cei mici, în condițiile în care la cursul de terapie muzicală au participat și părinți ai copiilor cu dizabilități. „Suntem onoraţi că putem colabora cu asociaţii care lucrează în acest do¬meniu. Fundaţia noastră organi¬zează mai multe programe, dar prin acesta oferim sprijin financiar organizaţiilor non-guvernamentale, care derulează proiecte de terapie prin artă şi terapie emoţională pentru copiii cu diferite dizabilităţi“, a mărturisit Andras Imre, directorul Fundaţiei pentru Comunitate. Proiectul, derulat de Asociaţia Spitalului de Psihiatrie din Sibiu, este finanţat prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor, alături de alte 18 proiecte din întreaga ţară. Astfel, cel puțin 88 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani vor participa la 22 de ateliere de cântare în grup. Cursurile au debutat în acestă săptămână. Proiectul este în valoare de 18.000 de lei.

Pașii proiectului

Activităţile cu copiii se vor derula la CSM Copii şi ocazional în exterior, în parcul Spitalului de Psihiatrie Sibiu, atunci când vremea o va permite. Prin proiect vor fi achiziţionate instrumenDSC_0104te muzicale pentru acompaniament, care pot fi cu uşurinţă utilizate de copii, fiind destinate menţinerii ritmului şi intervenţiilor de percuţie (seturi de tobe cu diferite tonuri, din diverse culturi muzicale, tamburină, castaniete, xilofon). Instructorii sunt cei care cântă melodia prima oară, o repetă pentru a obţine participarea membrilor grupului, care prin repetare fixează linia melodică şi textul. Instructorii se folosesc de acompaniament, de chitară şi de instrumentele de percuţie, încurajează copiii să experimenteze diverse sunete, să utilizeze pe rând instrumentele, să menţină sau să marcheze ritmul. Prin repetări, implicarea treptată în efortul creativ, introducerea câte unui element de acompaniament, se obţine un cor reuşit care bucură toţi participanţii. Repetarea melodiilor are şi rol de exerciţiu fizic, având în vedere că în timpul cântatului sunt produse endorfine şi imunoglobină.
Denisa NICOARĂ | manager spital

„Începem un program extrem de important pentru noi: «Spitalul cântător». Este dedicat copiilor internaţi şi va fi coordonat de partenerele noastre din Mediaş. Sperăm ca acest proiect să fie cât mai util și binevenit pentru cei mici.“

Cosmin PAL
cp@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*