Protejarea patrimoniului cultural în Săptămâna Altfel

În cadrul programului ”Săptămâna Altfel”, în zilele de 18-19 aprilie 2016, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu şi Fundaţia COLLEGIUM XXI au organizat şi desfăşurat în parteneriat cea de-a treia ediţie a proiectului educaţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!”.

vlcsnap-2016-04-22-14h09m35s866Această a treia ediție, ca și primele două, s-a bucurat de un mare succes în rândul elevilor participanţi. Materialele prezentate de către ofiţerul specialist în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul de Investigaţii Criminale, au fost individualizate pentru fiecare unitate de învăţământ participantă astfel că, după prezentarea noţiunilor generale despre patrimoniu cultural naţional şi despre unele aspecte ale activităţii de protejare a acestui patrimoniu la nivelul Judeţului Sibiu, au fost organizate concursuri cu premii având ca tematică monumente istorice din Răşinari (pentru Şcoala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” din Comuna Răşinari) sau personalitatea şi activitatea Regelui Ferdinand I al României (pentru Şcoala Gimnazială „Regele Ferdinand”).

De la poliţie, la muzeu

După prezentările organizate la Centrul de Prevenire al Criminalităţii al I.P.J. Sibiu, elevilor participanţi le-au fost prezentate concret, cu ocazia vizitelor la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, o unitate muzeală de excepţie în această privinţă, măsurile de conservare şi protejare a bunurilor culturale din colecţiile acestei instituţii şi importanţa păstrării în cele mai bune condiţii a patrimoniului cultural naţional ca element definitoriu al identităţii noaste naţionale.

La finalul prezentărilor, toţi elevii participanţi şi profesorii însoţitori au fost premiaţi pentru participarea activă la proiect, premiile fiind puse la dispoziţie de către Fundaţia COLLEGIUM XXI, iniţiatoarea proiectului, cel mai important colaborator al Poliţiei Române în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional. Ca reprezentant al societăţii civile, Fundaţia COLLEGIUM XXI s-a implicat şi a susţinut numeroase şi însemnate proiecte culturale care au vizat promovarea atât a patrimoniului cultural naţional cât şi a activităţii de protejare a acestuia, oferind un real sprijin lucrătorilor de poliţie în activităţile preventive desfăşurate în ultimii ani.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*