Prototipul unui autobuz inteligent, fără șofer, realizat de trei elevi din Sibiu

Trei elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu au fost premiaţi la Noaptea Cercetătorilor, pentru prototipul unui autobuz inteligent, electric, fără şofer.

Cei trei liceeni, Otniel Cotor, Andrei Dîrjan şi Bogdan Andrei, au luat Premiul pentru cel mai aplicativ experiment – categoria „Liceu” şi suma de 900 de lei, acordate de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, scrie Agerpres.

Autobuzul inteligent are nevoie de o bandă proprie, potrivit lui Andrei Dîrjan.

„Totul este automatizat. Preferabil ar fi să aibă bandă proprie. După statisticile făcute s-a observat că 90% din accidente sunt făcute de către oameni şi atunci am îndepărta 90% din erori. Plus, astfel am putea transmite date în timp real, în fiecare dintre staţii şi oamenii ar şti când o să vină autobuzul, dacă l-au ratat. El va comunica mereu cu un server şi atunci îşi va transmite locaţia în timp real şi în funcţie de asta se poate calcula un timp necesar până să ajungă la destinaţie”, a explicat Andrei.

Pasagerii pot afla programul exact al acestui autobuz inteligent fie pe un ecran din staţie, fie pe propriile telefoane mobile, printr-o aplicaţie.

„Un avantaj care mie mi se pare cel mai bun este că acea notificare că întârzie autobuzul poate să fie pe un ecran în staţie, poate să fie pe telefon. Un alt lucru foarte important este că nu merge pe gaz, pe combustibil, ci totul este electric, este ecologic şi ajută şi natura până la urmă”, a adăugat Andrei Bogdan.

Potrivit acestuia, autobuzul va avea un spaţiu destul de mare.

„Normal că o să fie încăpător, ca nu facă mai multe drumuri. Spaţiul va fi destul de mare, încăpător, cu locuri pentru oameni cu handicap şi bătrâni, fiind pe curent, ecologic, se va putea încărca destul de rapid”, a completat el.

Cei trei liceeni sunt convinşi că o să poată circula cu un asemenea autobuz inteligent în oraş, în următorii ani. La acest proiect, ei au muncit timp de un an.

Iniţial au gândit o maşină electrică, inteligentă, după care au optat să creeze un autobuz, potrivit profesoarei coordonatoare, Monica Avram, profesor de informatică la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu.

În prezent, în Sibiu, nu există niciun autobuz electric.

Prima maşină construită în Sibiu este un monopost de curse, realizat de profesorii şi studenţii ingineri ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, fiind prezentată public vineri, cu ocazia evenimentului Noaptea Cercetătorilor. Echipată cu un motor Honda, maşina de la Sibiu poate atinge viteza de 200 de kilometri pe oră, fiind concepută special pentru curse. Acest prototip valorează 25.000 de euro. Maşina a fost fabricată în trei ani, de o echipă formată din patru profesori şi 25 de studenţi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*