Provocările noului an şcolar

Provocările noului an şcolar

 

Anul şcolar a început cu 13 şcoli fără autorizaţie şi 13 posturi sau fracţiuni de posturi neocupate. Şi clasa pregătitoare le-a dat bătăi de cap reprezentanţilor IŞJ, care au fost nevoiţi să amenajeze noi spaţii în timp record.

Aproape 65.000 de copii din judeţ frecventează învăţământul preuniversitar, însă nu toţi s-au putut bucura de clase primitoare şi şcoli renovate. 13 unităţi nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare. „În ceea ce priveşte avizele sanitare, care sunt foarte importante, din totalul unităţilor de învăţământ doar 13 nu au aviz sanitar, iar motivele sunt lipsa apei curente, grupurile sanitare necorespunzătoare sau cazul clădirilor retrocedate unde nu se poate investi“, a enumerat Ştefan Firu, inspectorul şcolar general. În aceste condiţii, reprezentanţii inspectoratului împreună cu primăriile caută soluţii. Totodată, 13 posturi sau fracţiuni de posturi au rămas neocupate, însă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar consideră că situaţia este una chiar foarte bună, compartiv cu ceea ce se întâmplă la nivel naţional şi având în vedere faptul că în judeţul Sibiu au fost peste 5.000 de posturi.

 

La şcoală sau la grădiniţă?

 

Marea problemă din acest an şcolar a fost însă clasa pregătitoare. Nici nu a fost bine înfiinţată, că mai-marii Ministerului Educaţiei se gândesc la readucerea ei la grădiniţă. Ideea a fost prezentată chiar de către Ecaterina Andronescu, iar la Sibiu este susţinută şi de către şeful Inspectoratului Judeţean. „Nu ştiu dacă este bună sau rea, timpul trebuie să demonstreze ideea, dar găsirea spaţiilor, dotarea lor cu mobilier şi cu tot ce le trebuie că să-şi desfăşoare activităţile a fost muncă de chinez bătrân. Sunt directori de şcoli şi inspectori care n-au avut o zi de concediu. A fost foarte greu. Formările pentru cadrele didactice la clasele pregătitoare, examene, bacalaureate… totul ţine de spaţiul pe care îl are clădirea respectivă sau nu-l are, dar eu cred că era OK grupa mare. E o părere strictă personală“, precizează Firu. În judeţul Sibiu, au fost organizate 198 de clase pregătitoare pentru cei 2.815 copii înscrişi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*