PSD și ALDE solicită demisia primarului Sibiului, declarat INCOMPATIBIL. Replica lui Fodor

Declarată incompatibilă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, primarul Sibiului, Astrid Fodor, trebuie să demisioneze, în opinia liderilor locali ai partidelor de guvernământ. Edilul-șef a anunțat astăzi că nu intenționează să-și depună mandatul.

ACTUALIZARE: Astrid Fodor a declarat, pentru Mesagerul de Sibiu, că își va exercita în continuare mandatul de primar, având în vedere că raportul ANI privind starea de incompatibilitate avea în vedere perioada de până în anul 2016, când Fodor a fost viceprimar. Redăm în continuare declarația sa:

„În legătură cu efectele generate de soluția din 16 mai 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a modificat soluția de anulare a Raportului de Evaluare nr. 46810/5/II/18.12.2015 al Agenției Naționale de Integritate  pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia precizez următoarele:

1. Nu sunt în măsură să fac comentarii asupra argumentelor avute în vedere de instanța de recurs până în momentul în care decizia îmi va fi comunicată.

  1. Conform prevederilor inițiale ale Legii 215/2001 funcția de viceprimar era incompatibilă cu funcția de consilier local. În anul 2006, Legea 215/2001 este modificata prin Legea 268, iar drept urmare consilierii locali care sunt aleși viceprimari rămân, în continuare, și membrii ai Consiliului Local.

Legea educației naționale 1/2011 obligă consilierii locali să facă parte din consiliile de administrație ale unităților de învățământ.

În calitate de consilier local, calitate pe care am avut-o pe toată durata mandatului de viceprimar, am îndeplinit obligațiile legale, asigurând reprezentarea Consiliului Local în Consiliul de administrație al unei instituții de învățământ. Numirea în consiliile de administrație a unităților de învățământ din Sibiu a tuturor consilierilor locali, deci inclusiv a mea, s-a făcut prin Hotărâri succesive ale Consiliului Local. Precizez că participarea consilierului local la ședințele Consiliului de Administrație din unitățile de învățământ este neretribuită.

  1. Ulterior întocmirii Raportului de Evaluare ANI, legiuitorul a conștientizat existența unor necorelări în legislația internă, sens în care a adoptat Legea 128/2017 care prevede în mod expres faptul că participarea primarului sau a viceprimarului, în calitate de membru, la ședințele consiliilor de administrație a unităților școlare nu mai este considerată ca fiind o situație care să genereze o stare de incompatibilitate.
  2. În prezent, Legea 161/2003 a fost modificată, prin Legea nr.59/2019 conform căreia, în cuprinsul Legii 161/2003 se introduce un nou articol (91alin 1 indice 1) cu următorul conținut:

“Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate.”

Având în vedere toate considerentele de mai sus și modificările legislative intervenite, precizez faptul că îmi voi exercita în continuare mandatul actual de primar având în vedere că Raportul de Evaluare nr. 46810/5/II/18.12.2015 al Agenției Naționale de Integritate viza mandatul meu de viceprimar, care a încetat în anul 2016.

  1. Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru sesizarea Curții Constituționale a României privitoare la neconstituționalitatea dispozițiilor art.87 litera d) din Legea 161/2033 în formularea anterioară modificării operate prin Legea 128/2017 (text în baza căruia s-a constatat existența unei stări de incompatibilitate în raportul de evaluare contestat) sens în care a fost sesizată instanța de control constituțional.”

ȘTIREA INIȚIALĂ: „Decizia Înaltei Curţi trebuie respectată şi consider că un gest de normalitate ar fi ca primarul Sibiului să îşi dea demisia. Să nu uităm ce poziţie a avut Forumul într-un caz similar când un lider al PSD a fost declarat incompatibil. Mă gândesc că nu operează cu duble standarde. Odată ce au spus că un om care a fost declarat incompatibil trebuie să părăsească imediat funcţia, cred că aceeaşi soluţie se aplică şi în cazul doamnei primar. Dar, cunoscându-i, cred că o să invoce acum tot felul de chichiţe legislative şi nu o să îşi dea demisia”, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, liderul PSD Sibiu, ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Şi ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, prezent la Sibiu, a cerut demisia primarului Astrid Fodor, membru al Forumului Democrat al Germanilor din Germania. „Aş vrea să-i văd pe cei care toată ziua ne fac galerie, aşa îmi place să spun, în ultima vreme, că merg acum şi în faţa Primăriei din Sibiu, pentru că se erijează în cei mai corecţi, cei mai sinceri cetăţeni, (…) să meargă şi acolo şi să trateze cu aceeaşi măsură (…) şi să ceară demisia doamnei, să meargă în faţa Primăriei şi să facă grevă acolo sau manifestaţie. (…) Acum avem un caz real, o decizie care trebuie respectată, să meargă şi la doamna primar să-i ceară demisia”, a precizat ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, citat de Agerpres.

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a fost declarată incompatibilă joi, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Decizia este finală şi vine după 3 ani de procese între Fodor şi ANI.

„Primarul trebuie să fie un exemplu pentru cetăţeni. Legea este aceeaşi pentru toată lumea şi trebuie aplicată indiferent că eşti primar, om politic sau muncitor în fabrică. Prin faptul că doamna Fodor nu şi-a înaintat demisia, arată că funcţiile şi puterea sunt pentru unii mai presus de lege şi chiar sfidează justiţia”, spune Ovidiu Gheorghe Tocaciu, preşedintele ALDE Sibiu.

În 2016, inspectorii de integritate au decis că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014. Ea a ocupat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi cea de membru al consiliilor de administraţie a două instituţii de învăţământ din oraş: Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” şi Grădiniţa nr. 37.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*