Punte între culturi

Peste 130 de oaspeți, din 20 de țări, de pe cinci continente, participă la Săptămâna Internațională a Universității „Lucian Blaga“. Evenimentul se desfășoară sub genericul „Culturi în tranziție“ și este unul dintre pilonii celei de-a patra ediții a proiectului „Sibiu Capitală Universitară Europeană“.

Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu, prin Departamentul de Relații Internaționale, a organizat, în această săptămână, evenimentul anual „Săptămâna Internațională“ – „International Week of LBUS“.

Evenimentul a fost inclus în cea de-a patra ediție a proiectului „Sibiu Capitală Universitară Europeană“, proiect co-finanțat de Consiliul Local Sibiu. Manifestările au debutat, luni, în sala Senatului ULBS din cadrul Facultății de Medicină.

Pe parcursul acestei săptămâni, universitari și specialiști din toate domeniile de activitate au participat la diferite prelegeri, simpozioane, ateliere și conferințe. În total, la Sibiu au fost prezenți aproximativ 130 de invitați de la universități din 20 de țări, de pe cinci continente. „Culturi în tranziție” a fost conceptul ediției din acest an, iar crearea unei punți între diferite culturi a fost posibilă datorită proiectului ULBS.

Acces la cultura vie

Ceremonia de deschidere a conferinței „Săptămâna internațională a Universității «Lucian Blaga»“ a avut loc luni și a început cu un moment dramatic inspirat din legenda meșterului Manole, pus în scenă de studenții Departamentului de Artă Teatrală, coordonați de actorul Florin Coșuleț.

Au urmat o serie de discursuri, susținute de prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul ULBS, Daniela Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale al ULBS, părintele Constantin Necula, Ligia Deca, consilier de stat al Departamentului Educație și Cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale, precum și de numeroși delegați din străinătate. La final, cei prezenți au putut degusta produse realizate de studenții anului terminal de la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din cadrul ULBS.

„Sibiu – Capitală Universitară Europeană. Culturi în tranziție“ este un proiect ce facilitează accesul publicului larg la cultura vie și explorează noile tendințe în materie de educație și cultură la nivel global, deschizând astfel calea pentru formarea unei imagini de ansamblu asupra modurilor în care a evoluat educaţia până în zilele noastre, a stării sale actuale, dar și a permanentei tranziții a culturilor la nivel internațional. Astfel, cea de-a patra ediție a evenimentului a oferit din nou posibilitatea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu să devină un centru important de creaţie şi diseminare de iniţiative culturale şi educaţionale, propunând publicului larg noi evenimente şi concepte de interes major pentru societate.

Diferiți în culturi, dar nu în cultură

Gazda ceremoniei de deschidere a fost Daniela Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale al ULBS: „Vă mulțumesc că ați ales să fiți aici alături de noi în această săptămână, colaboratori, prieteni vechi pe care îi salutăm cu drag, precum și invitați care sunt pentru prima oară la Sibiu și pe care sperăm să îi revedem la edițiile următoare ale Săptămânii Internaționale la ULBS. Tuturor, bun venit la ULBS, bun venit în Sibiu! Săptămâna Internațională la ULBS stă sub semnul culturilor în tranziție“.

LIGIA DECA | consilier prezidențial: „Într-o lume unde competiția este motto-ul principal al universităților, cooperarea și dialogul ajung adesea pe locul secund. De aceea, mă bucur de faptul că, în fosta Capitală Culturală Europeană, Universitatea din Sibiu dovedește o deschidere către parteneri și colaboratori din întreaga lume.“

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, a spus că „globalizarea atrage acum atenția asupra culturii și identității noastre, iar, în aceste condiții, atenția tuturor se îndreaptă din ce în ce mai mult către realizarea unei unități culturale. Vă mulțumesc încă o dată pentru interesul pe care îl arătați manifestărilor noastre, pentru activitățile incluse în proiect”.

Părintele Constantin Necula a vorbit și el despre culturile în tranziție. „I-am transmis câteva întrebări Culturii care se află în tranziție. Deformație profesională! Am întrebat-o dacă definirile geopolitice ale lumii moderne îi afectează tranziția. Cărțile, muzica, teatrul sunt importante, dar nu mai importante decât oamenii. S-a așteptat ca din dărâmarea zidului Berlinului să construim poduri. Și noi am făcut greșeala să construim ziduri mai mici și să punem pietre de hotar care diferențiază culturile. Suntem diferiți în culturi, dar nu suntem diferiți în cultură“, a concluzionat Necula.

Schimburi culturale și academice

Oaspeții din toată lumea s-au arătat încântați de fosta Capitală Culturală Europeană. „În timpul șederii mele în Săptămâna Internațională, îmi place foarte mult Sibiul. Este un oraș curat, fără aglomerație, mâncarea este foarte bună. Doresc să mulțumesc Departamentului de Relații Internaționale care a organizat foarte bine acest eveniment, cu multă ospitalitate. Îmi doresc să revin și la anul!”, a mărturisit Sovila Srun, PhD, șeful Departamentului de Inginerie a Tehnologiei Informației, Facultatea de Inginerie, Royal University of Phnom Penh.

„Salutări din Filipine! Sunt pentru prima oară în Sibiu. Până acum, a fost o experiență foarte frumoasă. E mult de mers pe jos, dar îmi place să mă plimb. Vremea este frumoasă, deși este ceva nou pentru mine, întrucât țara mea este tropicală. Aici îmi este foarte frig, dar mă obișnuiesc. Este foarte frumos, foarte ospitalier, foarte asemănător cu felul în care țara mea își primește oaspeții”, a spus Noelle R. Flores, coordonator program NSTP și JEEP, Biroul Decanului pentru formarea studenților, Ateneo de Manila University.

Săptămâna Internațională a Universității „Lucian Blaga“ a cuprins serii de prelegeri și conferințe, găzduite de aproape toate facultățile și departamentele Universității sibiene: de la medicină până teologie și teologie protestantă sau de la științe economice sau inginerie și până la litere, arte și științe umane. Temele abordate au fost numeroase și extrem de actuale în lumea academică și științifică, la Sibiu fiind prezenți profesori universitari de talie internațională.

Oaspeți de pe toate continentele

Evenimentul organizat de ULBS în cadrul manifestării „Sibiu Capitală Universitară Europeană“, ajunsă la cea de-a patra ediție, a reunit profesori universitari și studenți de la universități din 20 de țări, de pe cinci continente. Astfel, la Sibiu, s-au aflat reprezentanți ai universităților: Royal University of Phnom Penh Cambodia, State University of Applied Sciences in Raciborz Polonia, University of Paderborn Germania, Pedagogische Hochschule Ludwigsburg Germania, Beijing Language and Culture University China, University of Airlangga Indonezia, Erciyes University Turcia, Varna University of Economics Bulgaria, Universiti Malaysia Sarawak, Ateneo de Manila University Filipine, Kragujevac University Serbia, Pedagogische Hochschule Tirol Austria, MISR University for Science and Technology Egipt, University of Patras Grecia, Cankiri karatekin University Turcia, Institute for Studies of Eastern Christianity at Union Theological Seminary New York SUA, University of Pretoria Africa de Sud, University of Evora Portugalia, TEI of Thessaly Grecia, Universite de Picardie Jules Verne Franța și Institutul Confucius din cadrul ULBS.

Au îmbinat utilul cu plăcutul

Oaspeții Universității sibiene au avut ocazia și să cunoască Sibiul și zona.

Unii dintre ei s-au mai aflat la Sibiu, iar alții au promis să revină ca turiști. Marți, invitații din străinătate au luat parte la un tur ghidat al Sibiului, iar seara au avut parte de o cină festivă, în cadrul căreia fiecare și-a prezentat specificul culinar. Cina festivă s-a desfășurat sub genericul „International Taste: Gastronomical Particularities of Each Culture“. Totodată, ieri, delegațiile străine au vizitat cetatea de la Cisnădioara și împrejurimile. Periplul turistic se va încheia mâine, când oaspeții vor vizita Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*