‘Q.E.D.’ – proiecție de gală, la Sibiu, în prezența echipei

Cel mai apreciat film românesc al anului, ‘Q.E.D.’, scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki şi selecţionat în circa 20 de festivaluri internaţionale, va avea o proiecţie de gală la Sibiu, vineri, 10 octombrie, de la 20.30, la Cinema Arta. Proiecţia va avea loc în prezenţa actriţei de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Ofelia Popii, aflată la primul rol principal într-un lungmetraj, şi a directorului de imagine, Vivi Drăgan Vasile şi a monteur-ului Dana Bunescu, se arată într-un comunicat de presă.

‘Q.E.D.’ se lansează pe ecrane începând cu 10 octombrie, iar sibienii îl pot vedea la Cinema Arta în prima săptămână.

În drama cu accente policier, Sorin Leoveanu este un matematician a cărui decizie de a trimite lucrări importante unei universităţi americane, fără aprobarea Partidului, duce la un şir de acţiuni ce îi implică pe Elena (Ofelia Popii), care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul fugit în Franţa, şi pe Voican (Florin Piersic Jr.), un ofiţer pornit pe urmele celor doi. Tensiune, compromis, prietenie şi trădare, într-un film care împrumută din aerul filmelor clasice de spionaj şi îi are în distribuţie şi pe Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguţă, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

ofelia-qed

‘Unul dintre marile merite ale filmului este acela că introduce o actriţă aproape fără experienţă în cinema. E posibil ca multe filme româneşti să o aibă în distribuţie, de acum înainte, pe Ofelia Popii, o actriţă de teatru care demonstrează că poate trece uşor de pe scenă pe platourile de filmare. Elena ei este o femeie puternică, frumoasă şi cu un spirit de luptătoare, dispusă să se bată pentru viitorul familiei ei’, scrie publicaţia Cineuropa.

Filmul marchează şi o premieră în cinematografia românească de după 1989: este primul realizat pe peliculă alb-negru de la ‘Moromeţii’ (1987) încoace. Vivi Drăgan Vasile, director de imagine cu peste 40 de filme în portofoliu, semnează imaginea ambelor producţii. Un alt punct forte al filmului este scenografia semnată de Cristian Niculescu şi premiată la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST. Montajul îi aparţine Danei Bunescu, iar costumele – Svetlanei Mihăilescu.

‘O poveste despre paranoia şi trădare – parte thriller, parte comedie de moravuri’, îl descria ‘The New York Times’, după proiecţia de la festivalul New Directors/ New Films, în această primăvară. Potrivit publicaţiei de specialitate ‘Variety’, ‘Q.E.D.’ este excelent film în alb-negru şi reuşeşte ‘o remarcabilă recreare a epocii’. Iar criticii ‘The Hollywood Reporter’ apreciază că este ‘un film inteligent structurat şi bine jucat’.

‘Q.E.D.’ a obţinut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma şi a fost proiectat în circa 20 de festivaluri, la New York, Göteborg, Vilnius sau Karlovy Vary, în programul ‘Variety Critics Choice’. A fost singurul film românesc din competiţia internaţională TIFF 2014.

Absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, promoţia 1994, Andrei Gruzsniczki se află la al doilea lungmetraj de cinema, după ‘Cealaltă Irina’ (2009), debut proiectat şi premiat în numeroase festivaluri.

Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, casa de producţie din spatele ‘Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu’ (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & The Group şi cu participarea Abis Studio şi HBO România.

AGERPRES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*