„Metrobranding – o poveste de dragoste între oameni şi obiecte” – la Cinemateca Astra Film

Dacă „vesticii” erau obişnuiţi să aleagă dintre sute de branduri, în România oamenii trăiau o cu totul altă experienţă: o singură marcă pentru fiecare produs. De aici şi importanţa pe care aceste monobranduri a avut-o în vieţile celor care le realizau, dar şi a celor care le foloseau.

„Metrobranding” spune povestea destinului spectaculos al celor şase branduri, altădată vedete ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni şi maşina de cusut Ileana. Au apărut aproximativ în acelaşi timp, odată cu industrializarea socialistă si în timp ce, în jurul fabricilor care le produceau, răsăreau oraşe peste noapte, brandurile respective deveneau obiecte de cult în visele şi în viaţa de zi cu zi a fiecărui român. Ce s-a ales de destinul lor, de oamenii din jurul lor şi de micile oraşe industriale pe care le susţineau? Există viaţă după moarte pentru mărcile socialiste? Filmările au avut loc în oraşele care le produceau, şi care au împrumutat până si numele lor. Altădată mândria României socialiste, acestea şi-au pierdut complet identitatea, odată cu dispariţia produselor. Un final trist pentru o poveste de dragoste ai cărei protagonişti erau brandurile celebre de odinioară şi oamenii din oraşele mici, care astăzi trăiesc în umbra acestor produse.

Pelicula „Metrobranding – o poveste de dragoste între oameni şi obiecte” (Ana Vlad, Adi Voicu/România/2010/90 min) va rula joi, 23 februarie, la Cinemateca Astra Film.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*