Radu Afrim montează „Girafe” şi „Bizoni” în avanpremieră la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Două noi spectacole vor avea avanpremiera la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, chiar înainte de sărbători.

radu afrimCele două spectacole care se repetă intens de şase săptămâni,  „Girafe” , Fabula urbană #1 şi „Bizoni”, Fabula urbană #2, ambele în regia lui Radu Afrim, vor fi prezentate în avanpremieră sâmbătă, 20 decembrie şi duminică, 21 decembrie, de la ora 19.00. „Sunt convins că şi aceste două spectacole pe care le vom prezenta în avanpremieră peste câteva zile vor fi la fel de provocatoare, pentru că intră în aceeaşi zonă de cercetare, făcând de asemenea legătura între actorii teatrului şi tinerii actori de la şcoala de teatru pe care am fondat-o la Sibiu. Prezenţa lui Radu Afrim la Sibiu în ultimele săptămâni a fost benefică şi pentru maturizarea spectacolului „Tattoo”, bucuria şi independenţa de joc a actorilor devenind tot mai vizibile cu fiecare reprezentaţie”, a declarat Constantin Chiriac, directorul TNRS.

Decizie radicală

Pentru Radu Afrim, decizia de a monta două spectacole în acelaşi timp este un pariu cu sine şi o provocare. „Pentru că în „Bizoni”, spectacolul pe care m-am gândit să-l montez iniţial, toţi actorii sunt foarte tineri, mi-am dorit să mai fac un spectacol, ca să pot lucra şi cu trupa matură a teatrului. De aceea am ales şi a doua piesă, „Girafe”. Pe parcursul repetiţiilor, am introdus tinerii actori şi în a doua piesă, iar actorii consacraţi ai teatrului au fost de acord să aibă apariţii în prima, fiecare şi-a construit astfel propria individualitate pe baza improvizaţiei. A fost un workshop permanent, multă muncă în timp foarte scurt, pentru a ajunge la performanţă.”

Trilogia fabulelor urbane

Piesele „Bizoni” şi „Girafe” au fost scrise în anii 2008-2009 şi fac parte din Trilogia fabulelor urbane, alături de piesa „Lei”. Radu Afrim spune că le-am putea numi Trilogia maşinii de spălat, pentru că au în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut. „Formulele de lucru au fost diferite. Acţiunea din „Bizoni” se petrece în zilele noastre şi este vorba despre o dramă de familie.  Spectacolul conţine multă mişcare şi aici am avut o colaborare foarte bună cu Andrea Gavriliu, care prin coregrafia imaginată a dat plasticitate spaţiului. Am adus acţiunea din „Girafe” în România anilor 1968 – 1970, decorul şi estetica jocului sunt mai realiste. Ambele sunt piese sociale, fără a fi enervante social”.

Unde găsim bilete

Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrului din bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, cu următorul program: Marţi – Sâmbătă – 11.00 – 18.00; Duminică – 10.00 – 14.00; Luni – închis. Biletele la spectacolele Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu se pot cumpăra și din rețeaua națională a magazinelor Domo, Germanos, Orange și Vodafone, librăriile Humanitas și Cărturești sau online pe www.eventim.ro

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*