Raliul Sibiului pe Transfăgărășan

raliu deschidereCei mai buni piloți din România vor ajunge sâmbătă, 22 august, pe cel mai spectaculos drum din lume. Transfăgărășanul face parte din Sibiu Rally Challenge, competiţie care va începe joi seara, în Piaţa Mare din Sibiu.

2015 este anul în care Raliul Sibiului, în varianta modernă, se va desfășura pe asfalt, iar în program a  fost inclus și cel mai celebru drum din România: Transfăgărășan. Sibiu Rally Challenge, un festival dedicat sporturilor cu motor care include și etapa a șasea din Campionatul Național de Raliuri Dunlop, este cadrul perfect pentru toți cei care au o mașină de curse și vor să concureze pe cel mai spectaculos drum din România.
“Regulamentul este deschis tuturor celor care au o mașină de curse sau o mașină clasică. Avem patru categorii în care se pot înscrie, în funcție de ceea ce își doresc: Sibiu Rally, etapa din Campionatul Național de Raliuri, Sibiu Classic Challenge, etapă deschisă celor care vor să concureze cu o mașină clasică în categoriile regularitate sportivă și regularitate clasică, Sibiu Rally Challenge, deschisă tuturor celor care au o mașină de curse, iar Sibiu Rally Legends este pentru pasionații care au o mașină de curse istorică. Am decis să continuăm ideea de festival din 2014 pentru că vrem să atragem cât mai mulți participanți, dar mai ales să oferim publicului un spectacol total”, a spus Sorin Itu, organizatorul Sibiu Rally Challenge.

Start în centrul istoric

Ediția din 2015 debutează joi, 20 august, cu startul festiv și parada pe străzile din centrul orașului, programate de la ora 20.00. Vineri dimineața, între orele 8.00 și 12.00, este prima ocazie pentru spectatori să-i vadă în acțiune pe piloții din Campionatul Național, shakedown-ul, testul oficial de dinainte de raliu, fiind programat pe fosta specială Călugăru. Vineri, începând cu ora 19.00, vor fi programate două probe speciale la Păltiniș, în urcare și coborâre, care se vor desfășura în nocturnă. “Spectatorii vor putea vedea astfel toate probele din prima zi și sper că vom avea aceeași atmosferă fabuloasă ca și pe celebra Șanta pe macadam”, a continuat Sorin Itu.raliu 2

8 probe speciale

Sâmbătă, 22 august, sunt programate 6 probe speciale, dintre care patru pe Transfăgărășan. Prima urcare va avea loc la ora 10.23, iar coborârea la ora 11.58, după care urmează speciala Baraj. Proba specială de pe Transfăgărășan are o lungime de 10,24 kilometri și va fi parcursă de două ori în urcare și de două ori în coborâre. “Transfăgărășanul este proba regină a evenimentului și va fi parcursă de patru ori. Este o zonă perfectă pentru spectatori și sper să strângem un număr cât mai mare de pasionați care vor să-i vadă în acțiune pe piloții care vor lua startul la Sibiu Rally Challenge”, a mai adăugat Sorin Itu.
Piloții înscriși în etapa din Campionatul Național vor avea de parcurs 8 probe speciale cu o lungime de 82,74 kilometri, iar cei care se înscriu în Sibiu Rally Challenge își vor putea alege probele pe care vor lua startul. Sibiu Rally Challenge se va desfășura în perioada 20 – 23 august și este un festival dedicat sporturilor cu motor care include și Raliul Sibiului, etapa a șasea din Campionatul Național de Raliuri Dunlop desfășurat sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS). Sibiu Rally Challenge este un eveniment cofinanţat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu și susținut de Orange România.

Mașini retro

În premieră, la ediția din 2015 a Sibiu Rally Challenge se organizează și o competiție specială dedicată automobilelor clasice în parteneriat cu Retromobil Club România. Competiția, una de regularitate, se împarte în două clase distincte: Regularitate Clasică și Regularitate Sportivă. Prima ediție a Sibiu Classic Challenge, o competiție de regularitate organizată în parteneriat cu Retromobil Club România, se va desfășura în perioada 20 – 23 august. “Este pentru prima oarâ în România când se constituie clasa de Regularitate Sportivă, categorie care  este deja în plină ascensiune în țări precum Franța, Anglia sau Belgia, care sunt mult mai avansate ca noi în motorsport istoric. Această categorie va avea viteze medii impuse mai mari de 50 km/h pe probe speciale închise circulației, oferind un plus de adrenalină echipajelor participante în deplină siguranță, fiind în conformitate totală atât cu regulile FIVA, cât și cu cele FIA. Aici se pot înscrie mașini istorice fără să fie nevoie de o investiție suplimentară în roll-bar și prepararea motoarelor, singura obligație a echipajului fiind purtarea căștilor pe parcursul probelor cu viteză medie de peste 50 km/h. Astfel, această categorie reprezintă o provocare deosebită cu un buget mult mai redus”,  a declarat Georgios Ladopoulos, Președintele Comisiei Sportive a Retromobil Club România (RCR).

Traseu surpriză

Participanții în această competiție vor avea ocazia să descopere câteva din cele mai frumoase zone ale Sibiului și vor ajunge și pe specialele clasice ale raliului: Păltiniș și Transfăgărășan. Participanții la Sibiu Classic Challenge vor afla traseul raliului abia în momentul startului. “Singurul lucru pe care concurenții care vor lua startul în Sibiu Classic Challenge îl știu este că vor ajunge pe specialele Păltiniș și Transfăgărășan. Dar atât. Pentru ei traseul este o surpriză și îl vor descoperi doar după ce vor lua startul”, a spus Georgios Ladopoulos, Președintele Comisiei Sportive a Retromobil Club România (RCR).
La start sunt acceptate automobile produse între anii 1905 – 1985, care vor fi împărțite în 7 categorii distincte la cele două clase. Astfel la clasa Regularitate Clasică viteza medie impusă este de până la 50 km/h, iar la Regularitate Sportivă aceasta poate fi între 50 – 80 km/h, în funcție de caracteristicile probei speciale. “Sper ca ideea de a avea aât mașini clasice cât și mașini de curse de ultimă generație pe aceleași probe speciale să atragă un număr și mai mare de fani decât de obicei. Sibiu Rally Challenge este un festival dedicat sporturilor cu motor și vrem să oferim spectatorilor un spectacol total pe Transfăgășan și nu numai”, a mai adăugat Sorin Itu. Sibiu Classic Challenge va începe joi, 20 august, cu parada și startul festiv în Piața Mare a orașului Sibiu, urmând ca vineri și sâmbătă, 21 – 22 august, să se desfășoare probele speciale în regim de regularitate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*