Răspuns negativ -APM Sibiu nu a aprobat construcția unor microhidrocentrale pe Lotrioara

Lotrioara

Planurile de amenajare a unor instalații energetice pe Lotrioara datează dinainte de Revoluție

Agenția de Protecția Mediului Sibiu a respins, în ultimele săptămâni, două solicitări privind acordarea acordului de mediu pentru două societăți care doreau să construiască două microhidrocentrale pe râul Lotrioara, în apropiere de orașul Tălmaciu.

Cele două firme sunt Proinvest Energy din comuna Baciu, județul Cluj, respectiv MVM River Energy din orașul Codlea, județul Brașov. Deciziile de respingere a documentațiilor din partea agenției sibiene a venit ca urmare a verificării amplasamentului proiectelor, a analizării documentației depuse și a localizării amplasamentelor în planul de urbanism. Totodată, în luarea deciziei s-a ținut cont și de poziția față de arii protejate (Natura 2000 şi Frumoasa), zone-tampon, monumente ale naturii sau arheologice și zone cu restricții de construit, au explicat reprezentanții instituției.

Clujenii au modificat proiectul

Pe măsură ce se desfășura procesul de autorizare a microhidrocentralei de pe teritoriul comunei Boița, firma din Cluj a modificat proiectul inițial prin actele depuse. „Prin memoriul de prezentare depus la APM Sibiu, s-a constatat că există modificări majore față de proiectul inițial – modificări ale teritoriului administrativ de amplasare a proiectului, cotele amenajării hidrotehnice au fost modificate și modificări ale componentelor hidroenergetice. Se constată că este vorba despre un proiect nou, motiv pentru care solicitarea inițială din 2013 rămâne fără obiect“, motivează APM Sibiu, într-un răspuns transmis Mesagerului de Sibiu.

Dosar incomplet

Motivul principal pentru care investiția firmei din Codlea a fost respinsă este nedepunerea actelor la timp. „Printr-o adresă a APM Sibiu s-au solicitat completări privind Studiul de evaluare adecvată elaborat pentru proiect. Completările solicitate nu au fost transmise APM Sibiu“, motivează decizia de respingere inspectorii de mediu sibieni. Totodată, potrivit legii, „în cazul în care titularul proiectului nu pune la dispoziție autorității competente pentru protecția mediului toate informațiile necesare emiterii acordului de mediu în termen de maximum 2 ani de la data solicitării acestora, solicitarea se respinge. Emiterea acordului de mediu se face cu reluarea întregii proceduri“.
Deciziile de respingere a solicitării acordului de mediu pentru cele două firme pot fi contestate în conformitate cu HG 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului și ale legii contenciosului administrativ.

„Nu“ și în cazul eolienelor din Păltiniș

Agenția de Mediu a respins acordul de mediu și pentru parcul eolian din Păltiniș. Motivul este acela că potențialul investitor, societatea SIFEE WIND Energy SRL, cu sediul în Șelimbăr, nu a depus toate documentele solicitate de APM Sibiu în vederea avizării proiectului „Construire parc energetic eolian, amenajare cale de acces, amplasare post trafo, pe teritoriul administrativ al comunelor Cristian și Rășinari, județul Sibiu“.

Dana MUNTEAN
redactia@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*