„Răzeșii Bucovinei“, ambasadori culturali ai Bucovinei la Sibiu

Bucovina și-a prezentat obiceiurile și tradițiile locale, portul popular, oamenii de cultură și eroii care au participat la reîntregirea României Mari, dar și păstrătorii tradiției și folclorului autentic, în cadrul unei seri culturale, la Sibiu.

Momentul ales de organizatori a fost sărbătoarea Sfântului Andrei – 30 noiembrie, la Biserica cu hramul Înălțarea Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae de pe Bulevardul Mihai Viteazu.

Țara de Sus și-a trimis în Transilvania grupul folcloric „Răzeșii Bucovinei“, pe profesorul și publicistul Gheorghe Dolinski, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, pe primarul comunei Horodnic de Jos, Valentin Luța, împreună cu reprezentanți ai comunității locale și profesorul Gheorghe Onica. Aceasta în condițiile în care organizatorul principal a fost Ciprian Onica, președintele filialei Sibiu a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, împreună cu ceilalți membri fondatori ai filialei sibiene, între care Raluca Luța, Vladimir și Bianca Hasna și Mihai Colibaba.

Gazda evenimentului a fost preotul Achim Băcilă, paroh al Parohiei Ortodoxă Mihai Viteazu I, iar partener, Asociația Rut. În anul Centenarului, sibienii s-au dovedit interesați și dornici să-și cunoască frații din Bucovina, au umplut lăcașul de cult și au cântat împreună cu oaspeții lor. Printre invitați s-a numărat prof. dr. Tiberiu Costăchescu, care a susținut prelegerea „România. Țara cântată și binecuvântată“ și viceprimarul comunei Șelimbăr, Iulia Crăciun.

Lecție de patriotism

Timp de aproximativ trei ore, cei peste 150 de sibieni prezenți au putut asista la un spectacol folcloric inedit, în care au strălucit momente lirice și cântece patriotice de înaltă ținută. Folclorul local a fost prezent prin soliștii Nelu Albu, Alina Bîcă și Codruța Rodean. Au susținut momente artistice și interpretele Ramona Ploilă și Violeta Găgeanu, precum și copiii centrului de zi „Rut“. Punctul culminant al serii l-a reprezentat suita de cântece patriotice și folclorice susținută de grupul vocal „Răzeșii Bucovinei“, precum și prelegerile susținute despre Bucovina de primarul Valentin Luța, care a intonat și un cântec dedicat celor plecați peste hotare în căutarea unui trai mai bun, profesorul Gheorghe Dolinski și preotul bucovinean Grigorie Vatamaniuc, în opinia căruia tradițiile se păstrează datorită oamenilor simpli din această parte țării, așa cum sunt gospodarii din Horodnic, care au alcătuit grupul „Răzeșii Bucovinei“.

La rândul său, profesorul Dolinski a evocat personalitatea pilotului Unirii, Vasile Niculescu, ale cărui merite au fot recunoscute abia după căderea regimului comunist. Totodată, istoricul Cristian Filip a vorbit despre „Figuri luminoase ale Centenarului“, o pagină de aur fiind dedicată lui Iancu Flondor, iar colecționarul Cosmin Ghițescu a prezentat o parte a colecției sale de costume populare vechi din mai multe regiuni istorice ale României. Prin intervențiile sale în calitate de moderator, Ciprian Onica a pus accentul pe sentimentele patriotice, morala creștină, specificul cultural și păstrarea identității naționale în contextul societății globale, dar și despre necesitatea promovării legăturilor dintre Bucovina și Transilvania, în acest caz.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*