Record de spectatori

La defilarea desfășurată pe Bulevardul Coposu au participat peste 1.500 de militari, polițiști, jandarmi, pompieri și salvamontiști care au prezentat și tehnica din dotare, potrivit organizatorilor. Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României de la Sibiu au fost pregătite de Consiliul Judeţean Sibiu, Instituţia Prefectului judeţului Sibiu şi Garnizoana Sibiu.

Ședință festivă

Totul a început cu ședința festivă de la Consiliul Judeţean. „Este de datoria noastră, a tuturor, să sărbătorim aşa cum se cuvine Ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, Ziua Unităţii Noastre. Trebuie să o facem sub semnul unităţii. Nimic nu are voie să ne dezbine în faţa interesului naţional, în faţa intereselor naţionale ale României. Toate celelalte lucruri care ne deosebesc astăzi trebuie lăsate deoparte şi astăzi trebuie, cu respect faţă de înaintaşii noştri care s-au jertfit, să sărbătorim aşa cum se cuvine ziua de 1 Decembrie“, a amintit președintele Ioan Cindrea. Despre însemnătatea Unirii a vorbit Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Naţionale Sibiu. „Activitatea Consiliului Dirigent de la Sibiu a fost o activitate care a contribuit în mod substanţial la realizarea unirii şi în plan administrativ şi în plan politic, pentru că declaraţia de unire de la Alba Iulia a fost un act deosebit, a fost un act special, dar trebuia să se realizeze şi o unire efectivă. Această unire efectivă a început la 1918“, a menționat el.

defilare pe CoposuDepuneri de coroane

Reprezentanţii autorităţilor publice locale au depus, apoi, coroane de flori la sediul fostului Consiliu Dirigent din Transilvania, iar după parada militară de pe Bulevardul Corneliu Coposu, în jurul prânzului, a fost inaugurat Muzeul Asociațiunii, un proiect cultural care a reunit trei instituții culturale de prestigiu, moștenitoare ale patrimoniului astrist: Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Național Brukenthal și Biblioteca Județeană ASTRA.

Regal folcloric

După-amiaza, la Sala Transilvania, a avut loc spectacolul „Noi suntem români”, prezentat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Junii Sibiului”. Seara a fost încheiată de retragerea cu torțe a studenților Academiei Forțelor Terestre și un concert simfonic extraordinar prezentat de Filarmonica de Stat.

Cosmin PAL
cp@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*