Regina şi regele şahului sibian


 

Corina Moldovan este inginer în industrie alimentară şi are un master ȋn management sportiv, fiind singura femeie din judeţul Sibiu care deţine titlul de maestră internaţională la şah. Soţul ei, Daniel, este licenţiat în psihologie şi management sportiv, multiplu campion şi vicecampion naţional, cu numeroase distincţii la concursuri internaţionale, singurul maestru internaţional la şah din judeţ şi antrenorul pe internet a celor mai buni juniori din ţară.

De un an de zile, în familia „reginei” Corina şi a „regelui” Daniel a intrat un băieţel care cochetează deja cu şahul

De un an de zile, în familia „reginei” Corina şi a „regelui” Daniel a intrat un băieţel care cochetează deja cu şahul

La prima vedere, par o familie obişnuită, dincolo de aparenţe se ascund doi oameni delicaţi şi puternici în acelaşi timp, singurii maeştri internaţionali de şah din judeţul nostru. Daniel s-a născut la Mediaş şi aici s-a format ca şahist sub îndrumarea tatălui său. Corina a fost director sportiv al clubului Terra Şah din Mediaş vreme de patru ani. Cei doi locuiesc la Sibiu, acolo unde conduc destinele unui club de şah preocupat de schimbul de mâine în sportul minţii. Deşi fiecare dintre ei este, în mod separat, o poveste de viaţă şi de succes, am convenit să dăm întâietate doamnelor, mai ales că se apropie Ziua Femeii, iar Corina împlineşte şi ea, luni, frumoasa vârstă de 29 de ani.

 

 

Şah în timpul orelor

 

Corina îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze de primii paşi în lumea şahului, îndrumată de fratele său. Undeva pe la 12 ani. Mai mult împinsă de la spate de profesorul Vasile Neagoe şi contrar voinţei părinţilor, care nu vedeau şahul drept un sport potrivit pentru fete, Corina a ajuns la 14 ani la Şcoala Sportivă din Sibiu. „Mereu am fost printre primii la şcoală, dar şahul îmi plăcea mai mult. Eram mulţi în clasă, unii mai bunii şi alţii mai slabi, aşa că profesorii explicau mai mult pentru cei ce rămâneau în urmă. Ceilalţi ne plictiseam… unul făcea poezii, altul desena, eu aveam cartea cu diagrame şi poziţii de şah la mine şi studiam”, ne-a povestit ea. În clasa a IX-a, a intrat la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” şi făcea proiecte pentru colegi, iar cu banii câştigaţi îşi plătea lecţiile de şah în particular. „Nu era o avere, dar aşa îmi permiteam să iau ore în particular cu domnul Gheorghe Răşinaru, cam o dată la două săptămâni. Părinţii mei nu ştiu nici acum”, se amuză tânăra.

Palmares bogat

 

Studiul şi orele petrecute în faţa tablei de şah i-au adus Corinei rezultate notabile încă din perioada liceului, iar la vârsta de 20 de ani a cucerit titlul naţional de două ori. În palmaresul ei s-au adăugat şi performanţe internaţionale demne de toată lauda. „Am jucat semifinala de junioare când aveam 15 ani şi nu m-am calificat. Am plâns o zi întreagă! Anul următor, m-am calificat şi am ieşit pe 3. Am jucat pentru pentru CSŞ Sibiu, apoi am fost cu dublă legitimare la Alba Iulia. La 17 şi 18 ani, am ieşit de două ori pe locul 2 la finală şi abia la 19 şi 20 de ani am ieşit campioană naţională. Apoi am fost cooptata de echipa Apanova Bucureşti, pentru care am jucat ca senioară şi am luat multe medalii cu echipa. Pe plan internaţional am locul 13 la Campionatul Mondial de Juniori din 2001, iar ca senioară am participat  la un Campionat European”, menţionează Corina Moldovan.

Debut ca antrenor

 

În 2005, a devenit maestru internaţional şi a făcut primii paşi spre antrenorat, împărtăşindu-le şi altora cunoştinţele sale. „Se desfiinţase un club de şah de juniori din Sibiu şi antrenorul de acolo m-a rugat să antrenez o fetiţă. Mai mult din curiozitate am acceptat. Îmi aduc bine aminte lecţia, o oră întreagă fetiţa nu a vorbit nimic, doar eu. La un moment dat, credeam că o să plângă, însă când a plecat a întrebat-o pe mama ei dacă poate să mai vină. După un an, a ajuns campioană naţională la 8 ani”, jubilează şi acum Corina cu gândul la prima ei elevă. În perioada 2005-2009, a avut o strânsă legătură cu Mediaşul, prin prisma colaborării sale la Clubul Terra Şah. Amintirile sunt frumoase, iar colaborarea a fost una ireproşabilă. „A fost o perioadă frumoasă, cu multe realizări. Am colaborat excelent cu domnul Emil Deliman şi am făcut multe lucruri bune. Dacă am fi locuit în acelaşi oraş, cu siguranţă dânsul s-ar fi ocupat în continuare de club şi eu de antrenamente. Pentru mine au început să apară tot mai multe solicitări din Sibiu, aşa că a trebuit să renunţ la Mediaş şi să antrenez acasă”, explică ea.

S-au cunoscut la Tuşnad

 

Daniel Moldovan a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soţie în 2000, la Tuşnad, la finala Campionatului Naţional. Peste doi ani, Daniel i-a devenit antrenor. „Se pregătea pentru CM şi clubul unde era legitimată căuta un antrenor. M-au găsit pe mine şi de acolo lucrurile s-au legat. Ne-am căsătorit în 2009”, descrie unul dintre cei mai bine cotaţi antrenori români de şah. Corina are şi ea varianta ei despre cum s-a cunoscut cu Daniel: „Ţin minte că am plâns să mă lase părinţii la acel turneu. Eram în clasa a XII-a şi părinţii voiau să mă ţin de învăţat. Ulterior, Daniel m-a ajutat mult, dar mai mult cu sfaturi, nu aşa cum îşi pregăteşte el elevii acum. Dacă eu întrebam ceva, îmi spunea, dar nu mă antrena din proprie iniţiativă, tocmai pentru că nu asta era ideea – să fim elev şi antrenor”.

 

O familie frumoasă

 

De un an de zile, în viaţa cuplului de şahişti a intrat şi micuţul Bogdan, despre care Corina spune că deja construieşte turnuleţe cu piesele de şah. Daniel crede că familia lor nu este altfel decât orice altă familie, cu diferenţa că se discută mult despre sportul minţii. „Fiecare înţelege ce face celalalt şi îl susţine. Nu cred că aş fi putut avea vreodata un soţ «obişnuit», nu ştiu cât mi-ar fi înţeles pasiunea pentru şah, faptul că se poate trăi şi altfel, decât mergând zilnic la serviciu. Bogdan are 13 luni şi cu siguranţă va învăţa să joace şah, dar nu ştiu dacă va ajunge la mare performanţă. Acolo e deja altă treabă, trebuie să-ţi placă, să munceşti, să vrei cu adevărat. Mi-ar plăcea să ne calce pe urme, în special pentru că va avea un mare avantaj – susţinere pe toate planurile din partea părinţilor, care înţeleg ce înseamnă sportul de performanţă”, conchide tânăra mămică.

Propriul lor club

 

Din 2009, Corina este preşedintele Clubului Sportiv Logismart Sibiu, o organizaţie non-profit, care are ca obiect de activitate promovarea ramurilor sportive şah şi bridge. Alături de soţul ei, îi ghidează pe micuţi spre desluşirea tainelor sportului minţii. „A fost o idee care s-a materializat în perioada în care antrenam la Mediaş. Am găsit susţinere la Sibiu şi am reuşit să facem lucruri bune. Ne propunem să facem şi în continuare lucruri frumoase pentru susţinerea oricărui şahist ce va călca pragul clubului Logismart”, promite ea.


Corina MOLDOVAN | şahistă

„Aş dori să am sala mea proprie de şah, nu închiriată, să am un antrenor care să se ocupe de începători şi să pot colabora cu Primăria Sibiu pentru susţinerea copiilor talentaţi. Ca jucătoare, sper să ajung mare maestră. Poate peste 10 ani o să merg cu Bogdănel la finala de juniori, dacă i-o place şahul. Pentru noi, ca familie, sper ca în 10 ani să rămânem tot în lumea şahului.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*