Respect pentru tradiții: spectacolul „Sus în deal, pe Dumbrăvița“ s-a bucurat de succes încă de la prima ediție

Poplăcenii știu să-și aprecieze trecutul istoric, obiceiurile și tradițiile locale. Au demonstrat-o încă o dată, a doua zi de Rusalii, luni, 5 iunie, când viața culturală și artistică locală a renăscut.

Comunitatea a prins din nou gustul manifestărilor culturale și voia bună. Poplaca a revenit la viață, după o perioadă în care manifestările culturale au lipsit cu desăvârșire, din cauză nu au fost susținute așa cum trebuie de cei care s-au aflat în fruntea comunei. În schimb, cei care au preluat acum frâiele administrației locale: primarul Vasile Budin, viceprimarul Ion Ciorgovean, consilierii locali și membrii comunității și-au propus să ofere locuitorilor, pe lângă investițiile în infrastructură și sprijinirea învățământului local, câteva manifestări culturale și artistice, în condițiile în care obiceiurile și datinile străbune sunt prezente în viața de zi cu zi, iar Ansamblul de dansuri „Dumbrăvița“ și formația de călușari sunt apreciate peste tot, în județ și în țară.

O astfel de manifestare a fost spectacol cultural – artistic „Sus în deal, pe Dumbrăvița“, organizat de Primăria și Consiliul Local Poplaca și profesorii școlii din comună. Un eveniment reușit, chiar dacă s-a aflat la prima ediție. Căminul Cultural din Poplaca a fost arhiplin, la spectacol luând parte peste 300 de oameni.

Un început inedit

Debutul spectacolul a fost marcat de o introducere originală, ce a făcut trimitere la tradițiile locale: „Tot mergând din poartă-n poartă,/ Prin Poplaca roată, roată,/ La case de gospodari/ Cu fete și flăcăi mari/ Fete mândre-am întâlnit,/ Feciori harnici am găsit./ Cu toții ne-am adunat,/ Aici, la cămin, în sat./ Și cu toți am chibzuit/ Un spectacol am pregătit!“.

Regalul folcloric pus în scenă de interpreții și formațiile locale s-a împletit cu demonstrațiile de dansuri modern. Tinerele talente au avut parte de susținere și încurajare din partea celor prezenți în sală. Astfel, Costel Foamete a interpretat un colaj instrumental de muzică populară, Daria și Ariana Giurcă au încântat auzul cu melodii de excepție, fiind urmați de instrumentistul Ovidiu Nistor și de Andra Neagu, cu o partitură de muzică ușoară. Un moment important al manifestării a fost pus în scenă de membrii Ansamblului de dansuri „Dumbrăvița“, care au susținut o suită de dansuri populare din Mărginimea Sibiului. Imediat a urmat un program realizat de o pereche de tineri dansatori, Maria Mureșan și Robert Popa, care au încântat privirea spectatorilor cu trei momente distincte de dans sportiv.

Șezătoarea de la Poplaca

Alternanța între dansurile populare și cele moderne a continuat cu micile vlăstare ale comunei, elevii clasei a II-a, pregătiți de profesorul Ana Muntean, prezentând șezătoarea  „Cu mult drag ne-am întâlnit“. Cei mici au cântat și au recitat poezii și obiceiuri specifice comunității din Poplaca. Șezătoarea a continuat cu solistul Ghiță Grad, care a cântat câteva melodii populare specifice locului. Totodată, Petre Budin a prezentat un colaj instrumental de muzică populară, acesta fiind un apropiat al ansamblului din comună.

Între nou și tradițional

Un alt moment care a atras multe aplauze a fost demonstrația de dans modern pregătit de tânăra Persila Sasu. Au fost prezentate mai multe dansuri moderne, pe generații, cu copii din localitate. Momentul a fost completat din nou de solista Andra Neagu. Finalul spectacolului a arătat din nou frumusețea obiceiurilor și datinilor locale. Membrii formației de călușari au adus pe scenă dansuri specifice comunei. Seara s-a încheiat cu un program artistic realizat de solistul de muzică populară Nelu Albu.

 

Un an de mandat

După încheierea spectacolului, primarul Vasile Budin și viceprimarul Ion Ciorgovean i-au informat pe localnici despre proiectele desfășurate de Primăria Poplaca. „La începutul acestei luni s-a împlinit un an de când mi-ați acordul votul pentru funcția de primar. Ca un bilanț, în 2016 au reușit să modernizăm trei străzi importante – Alecsandri, Șesului și Fântânii, iar în acest an am propus spre finanțare la PNDL un proiect ce are în vedere reabilitarea a 90 la sută din străzile din comună. Un alt proiect de amploare este modernizarea iluminatului public, depus și el pentru obținerea finanțării. În final, vreau să mulțumesc celor care au pus în scenă acest spectacol și sper ca astfel de manifestări să devină tradiționale la noi în comună“, a conchis primarul Budin.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*