Rețelele de utilități din clădirea Băii Populare Sibiu vor fi complet modernizate

DSC_3324Primăria Municipiului Sibiu și Baia Populară Sibiu pregătesc un amplu proiect de reabilitare a instalațiilor tehnice ale Băii. Proiectul vizează în primul rând modernizarea rețelelor de apă, canalizare și electricitate, a sistemelor de încălzire a apei și termoficare, dar și reparațiile în urma acestor lucrări. Proiectul va cuprinde și crearea de noi spații prin utilizarea mansardei și a spațiilor ineficiente în prezent. Primarul interimar Astrid Fodor spune aprobării Consiliului Local Sibiu în ședința din luna august indicatorii tehnico-economici rezultați din studiul DALI, efectuat în vederea realizării investiției.
“Baia Populară Sibiu este un obiectiv foarte căutat de sibieni, peste 60.000 de persoane apelând la serviciile Băii anul acesta. În acest context reparațiile capitale la rețelele de utilități vor asigura o eficiență sporită a serviciilor. Pe de altă parte am inițiat acest proiect pentru a găsi soluții de utilizare la maxim a spațiului oferit de clădire, căutând astfel să diversificăm și oferta de servicii, astfel încât Baia să devină și mai atractivă pentru sibieni” (Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului)
Baia Populară Sibiu a contractat în luna martie serviciile de proiectare, studiul DALI fiind deja predat municipalității. Acesta definește oportunitatea intervenției, necesarul de lucrări și valoarea indicatorilor tehnico-economici pentru acestea.
Lucrări de reparații necesare conform studiului de specialitate. Conform acestui studiu, investiția se impune din cauza uzurii avansate a tuturor instalațiilor, dar și necesitatea unor intervenții la structura de rezistență a clădirii. Odată cu aceste lucrări la rețele se va avea în vedere și utilizarea mai eficientă a spațiului prin reconversie și reamenajare. Intervenția se impune în contextul în care clădirea în care se află Baia Populară Sibiu este una istorică, construită în anul 1904, fiind una dintre cele mai vechi construcții de interes public din Sibiu. Până în prezent, imobilul nu a beneficiat de nicio reparație capitală, astfel încât s-a degradat cu timpul.

Rețelele de utilități necesită prin urmare reparații urgente conform studiului amintit, prezentând defecte și o eficiență scăzută. Problema umidității excesive a aerului va fi rDSC_3340ezolvată prin amenajarea unui sistem de aerisire și prin montarea de dezumidificatoare. Proiectul prevede și îmbunătățirea sistemului de încălzire a apei, în prezent aceasta fiind încălzită cu ajutorul aburului, un sistem ineficient și costisitor. În același domeniu al utilităților, proiectul prevede amenajarea de instalații noi de tratare și filtrare a apei din bazine, mutarea centralei termice și refacerea integrală a sistemului de încălzire.

Odată cu lucrările la rețelele de utilități și reparațiile în urma acestora, se vor realiza și o serie de compartimentări și vor surveni schimbări în utilizarea unor spații. În subsolul clădirii se vor crea băi suplimentare cu căzi, dușuri și vestiare, iar după eliberarea spațiului centralei termice se va crea o sală de fitness. La parter se va crea un culoar de trecere între saună și bazin, o metodă mult mai eficientă de circulație a clienților între saună și bazinul de înot. La etajul I al clădirii se va amenaja o terasă, iar în pod se are în vedere mansardarea în volumul existent, spațiul urmând să fie utilizat pentru activități sportive și de recreere.

Având în vedere importanța istorică a clădirii, proiectul propune și restaurarea balustradelor, a ușilor și coloanelor, a cabinelor de schimb, a scărilor, a elementelor de feronerie și de piatră. Coşul de fum va consolidat și reabilitat și acesta pentru că se dorește păstrarea lui, fiind parte a clădirii istorice.

Valoarea indicatorilor tehnico-economici (estimativ) pentru aceaste lucrări este de 12.683.029 lei, termenul de execuție prevăzut pentru aceasta fiind de 12 luni. Următorul pas în realizarea investiției este elaborarea proiectului tehnic și contractarea execuției lucrărilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*