Revin berzele la Cristian

Aproximativ 100 de berze vor reveni zilele acestea pe strada XVI din Cristian.

După o vacanță călduroasă în Africa și o călătorie de reîntoarcere de câteva sute de kilometri, grațioasele păsări călătoare sunt așteptate în cele 46 de cuiburi părăsite la finalul verii. Lor li se vor alătura alte 48 de berze, accidentate sau bolnave, rămase peste iarnă la Cristian și îngrijite cu pasiune și grijă de către membrii Asociației Prietenii Berzelor.

„Peste iarnă, au rămas în grija noastră 48 de berze ajunse la Cristian din toate colțurile țării. Aveau mare nevoie de îngrijire pentru că fie aveau aripi rupte, fie au fost electrocutate, fie erau prea mici să zboare pe distanțe lungi. Cele care până la mijlocul lui septembrie nu sunt refăcute le păstrăm la noi. Apoi le eliberăm. Toate au inele la piciorușe și putem să vă spunem că unele au ajuns până la Brașov, iar altele în Ungaria sau Serbia“, ne-a mărturisit Miruna Gritu, sufletul din spatele Prietenii Berzelor.

Miruna

Strada XVI din Cristian devine locația cu cele mai multe berze concentrate în același loc. Miracolul nu s-ar fi întâmplat dacă acolo nu s-ar fi regăsit Miruna și pasiunea și iubirea ei pentru salvarea animalelor. Doctor în biologie, Miruna Gritu predă cursuri de ornitologie la Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu. Când nu e la facultate, transportă, operează, dezinfectează, hrănește, deparazitează și salvează vieți de berze, huhurezi, lebede, ciufi, cucuvele, vânturari, căprioare, cai, arici, vulpi, măgari răniți, accidentați, infectați, bătuți sau electrocutați.

Donații

Asociaţia „Prietenii berzelor“ este o asociație formată din specialiști cu experiență în domeniul wildlife. Salvează animalele sălbatice care au suferit accidente sau care sunt bolnave. Sunt o asociație non-profit care nu beneficiază de finanțare din partea autorităților și nici a altor instituții ale statului. Sunt 100% dependenți de oameni cu dragoste față de animale și natură. Singurele lor surse provin din sponsorizări și în acest caz redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit al salariaților sau 20% din impozitul pe profit al firmelor.

Oricine poate redirecționa 3,5% din impozitul anual către Asociația „Prietenii Berzelor“ completând formularul 230. Ulterior se trimite prin poștă cu scrisoare recomandată către unitatea ANAF de care aparțineți sau prin curier, la adresa lor: str. XVI nr. 10, Cristian, Sibiu, cod poștal 557085. Donațiile și ajutoarele venite sub orice formă le permit să continue să îngrijească nu doar berzele rănite, ci și prietenii lor, care ajung la centrul din Cristian. Totodată ajută la educarea publicului cu privire la problemele de conservare care afectează aceste păsări în fiecare zi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*