Revoltă la Pediatrie

O  petiţie iniţiată de un grup de sibience a strâns sute de semnături şi reacţii pe internet. Acestea solicită conducerii Spitalului Clinic de Pediatrie să fie lăsate să se interneze alături de copiii lor.

FOTO: Conducerea Spitalului de Pediatrie consideră nefondate acuzaţiile mamelor, dar promite că va face tot posibilul cel puţin pentru ca ele să se poată interna alături de copiii lor

FOTO: Conducerea Spitalului de Pediatrie consideră nefondate acuzaţiile mamelor, dar promite că va face tot posibilul cel puţin pentru ca ele să se poată interna alături de copiii lor


Peste 900 de mame din Sibiu au semnat deja petiţia intitulată „Lasaţi mamele să se interneze în spital alături de copiii lor”. Iniţiativa a stârnit o adevărată campanie pe site-urile de socializare. „Vă rog în calitate de mamă să vă gândiţi la copiii pe care îi internaţi şi din punctul de vedere al sănătăţii psihice şi să nu le mai creaţi sechele psihice pe termen lung prin a-i separa de mamă. Oferiţi mamelor opţiuni: să îşi aducă pat extensibil de acasă, să le oferiţi tratament la domiciliu contra cost, să le redirecţionaţi cu copiii către Spitalul Judeţean dacă nu mai aveţi locuri, orice alternativă care să le permita să rămână împreună!”, scrie Mona Turcitu, una dintre mamele care au semnat petiţia. Potrivit acestora, doar la Sibiu mama nu se poate interna alături de copil din lipsă de paturi, nici dacă îşi aduce pat de acasă, nu are voie să-i aducă copilului jucării sau mâncare, nu are voie să-l viziteze, ci doar să-i trimită scutece, iar dacă solicită detalii despre starea de sănătate a copilului i se spune să sune mai târziu.

Taxe ilegale şi drepturi îngrădite

Odată lansată pe internet, la sfârşitul anului trecut, petiţia a scos la iveală mărturii ale altor mame care au fost nevoite să-şi lase copiii bolnavi în spital. „Copiii ce erau internaţi fără mame erau lăsaţi să plângă până oboseau şi adormeau sărmanii, le puneau sticla sprijinită pe pernuţă şi dacă cumva se mişcau şi cădea sticla, era ghinionul lor, trebuia să aştepte următoarea masă”, povesteşte L.A., una dintre mamele care cu greu a reuşit să obţină o rezervă pentru ea şi copilul său. O altă problemă semnalată este perceperea taxei de spitalizare, discriminatorie pentru copiii ale căror mame nu au o stare materială bună, în condiţiile în care Legea Protecţiei Copilului stipulează „accesul copilului la servicii medicale şi de recuperare, precum şi la medicaţia adecvată stării sale în caz de boală este garantat de către stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi de la bugetul de stat”. Mamele mai acuză atitudinea rece a personalului din spital. Atât petiţia, cât şi scrisoarea deschisă au fost înaintate conducerii Spitalului de Pediatrie şi Primăriei Sibiu.


Suplimentare, pe hârtie

La o zi după petiţie, Comitetul Director al Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu a promis ample lucrări pentru „extinderea de spaţii care au în vedere şi suplimentarea numărului de paturi pentru aparţinători”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*