Rezolvarea cazurilor cu infarct miocardic acut, posibilă la Spitalul Județean Sibiu

Veste bună pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare din județul Sibiu: rezolvarea cazurilor de infarct miocardic acut și a unor urgențe vasculare periferice poate fi realizată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, de către specialiștii laboratorului de cardiologie intervențională existent în Centrul de cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult.

Au fost deja realizați pași concreți în acest sens și, în ultimele luni, numărul cazurilor pacienților cu infarct miocardic acut rezolvate intervențional, prin implant de stent, a crescut considerabil, potrivit reprezentanților SCJU Sibiu.

300 de implanturi

De la începutul anului curent, în cadrul laboratorului de cardiologie intervențională din cadrul CVASIC au fost realizate aproximativ 300 de implanturi de stent, iar numărul pacienților investigați se ridică la 900. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul unor sponsori precum Romgaz, care a asigurat în 2018 suma de 500.000 lei pentru tratamente endovasculare în patologii arteriale și venoase stabile și acute în cadrul laboratorului. Sponsorizări au mai fost obținute de la Gama și Ti Net. În același timp, în colectivul de specialiști a fost adus dr. Radu Pretorian, care are competențe în cardiologia intervențională și poate realiza implanturile de stent pentru pacienții cu infarct miocardic acut.

Cifre îmbucurătoare

Rezultatele concrete ale demersurilor întreprinse sunt scăderea cu 16% în 2018 a numărului de pacienți cu IMA transportați la Târgu-Mureș, comparativ cu anul anterior. Mai mult, datorită tratamentului percutant al bolilor coronariene realizat în ultimii doi ani în cadrul laboratorului, s-a constatat o scădere cu 15% a incidenței infarctului miocardic acut în Sibiu (118 cazuri în 2018, față de 141 în 2017).

Costuri mai mici

Posibilitatea de a trata intervențional pacienții cu infarct miocardic acut în cadrul SCJU Sibiu aduce cu sine o serie de avantaje majore, cum ar fi: scăderea numărului de cazuri transferate la Târgu Mureș și implicit scăderea costurilor per pacient transferat, în condițiile în care tromboliza anterioară transportului se ridică la 3.000 lei, iar costul transportului cu elicopterul este de aproximativ 5.000 lei. Mai mult, este eliminat disconfortul pacientului precum și riscul asociat transportului.

1200 euro costă o oră de zbor cu elicopterul, în cazul unei urgențe medicale

„Practic, un pacient cu infarct miocardic acut ajuns la UPU Sibiu va putea beneficia de posibilitatea de a fi tratat gratuit, în fereastra terapeutică optimă, prin realizarea intervenției în cadrul laboratorului de cardiologie intervențională al spitalului. Pe lângă avantajele economice ale scăderii costurilor spitalului, există o multitudine de avantaje de ordin medical, cum ar fi scăderea complicațiilor tardive, posibilitatea unui prognostic mai bun pe termen mediu și lung și chiar creșterea calității vieții pacientului, cu posibilitatea reintegrării sociale. Ne dorim ca, din 2019, să extindem această activitate prin extinderea serviciului permanent 24 de ore din 24 și, pe cât posibil, 7 zile din 7, astfel ca un număr cât mai mare de pacienții să poată beneficia de tratament specific în cazurile de IMA la SCJU Sibiu, fără a mai nevoie de transfer”, a explicat dr. Cornel Ioan Bitea, medic coordonator al laboratorului de cardiologie intervențională.
În perspectivă, se fac demersuri pe lângă Ministerul Sănătății pentru dotarea celei mai mari unități sanitare a județului cu încă un angiograf, care să permită o activitate optimă în rezolvarea patologiilor cardio-vasculare acute sau cronice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*