Rock dintr-un joc

Trupa sibiană Domino îmbină rock-ul cu baladele lui Tudor Gheorghe sau jianele din Mărginime. Romulus Cipariu, Sebastian Marcovici și Valentin Oancea s-au lansat săptămâna trecută, în Oldies Pub, şi tot acolo pregătesc cel de-al doilea concert, pe 19 martie.

După ce, la începutul anului, au reprezentat Sibiul la Târgul de Turism de la Viena, cei trei nonconformişti care cântă Beatles la țambal au debutat și acasă. Pe scena Oldies Pub, trupa Domino şi-a semnat „condamnarea“: este cel mai interesant proiect muzical local din ultimii ani. Romulus Cipariu (ţambal, voce), fiul unui îndrăgit interpret de folclor şi autor al unor proiecte individuale de mare succes, Sebastian Marcovici (bass, voce), mai cunoscut publicului sibian ca fotojurnalist, și toboşarul Valentin Oancea au reușit să tempereze forța si volumul acustic al tobei cu claritatea și acuratețea unui instrument armonic atât de complex cum este țambalul, ritmul fiind susținut de chitara bas. Au potrivit instrumentele asemenea unui joc de domino, găsind punctele comune și exploatându-le atuurile. În această combinație, cover-uri după Beatles, Pink Floyd, Muse, Rolling Stones sau Tudor Gheorghe au sunat surprinzător de bine.

 

Combinaţie neaşteptată

 

În perioada imediat următoare, trupa Domino pregăteşte o serie de concerte în Sibiu și în țară. Primul dintre acestea va fi tot în Oldies Pub, pe 19 martie, de la ora 20.00. „Eu nu am învăţat să cânt la ţambal de la şcoală. Tata a fost un îndrumător şi atunci cântam altă muzică, spre rock. Nu m-am limitat să cânt doar folclor, ca să nu rămân ascuns în spatele scenei cu ţambalul meu. De aceea am şi făcut acest ţambal atipic. Compoziţia este a unui ţambal mare, de concert, însă am vrut să arate altfel, nu un ţambal clasic cu lemn”, a explicat Romică Cipariu, iniţiatorul experimentului muzical. Tot el vorbeşte despre inedita prezenţă a instrumentului său în componenţa unei trupa „altfel”. „Ţambalul este deosebit, lumea este în primă fază mirată, nu îşi dă seama ce se întâmplă. Pe urmă zâmbesc, aplaudă şi recunosc piesele, după care ne spun ce bine sună. Cântăm de la Beatles până la Tudor Gheorghe, folclor autentic din Mărginimea Sibiului“, descrie Cipariu.

 

Au reprezentat România

 

În ianuarie, la Târgul de Turism de la Viena, inovaţia românească a fost ţambalul. Necunoscuţi deocamdată în România, cei trei componenţi ai trupei Domino au reuşit să câştige aplauzele austriecilor.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat