Rusaliile, o sărbătoare vie și autentică la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA dedică luna iunie familiei, sărbătorind relația specială dintre mamă și fiica sa.

„În luna aceasta, IA, ca și meșteșugul popular, sunt parte din moștenirea fetei de la mama ei, iar atelierele noastre interactive reprezintă pilejul în care vizitatorii pot asculta poveștile creatorului popular. Astfel, cei interesați pot afla modul de perpetuare a tainelor meșteșugurilor din România. În perioada 14 – 17 iunie, vizitatorii  Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului pot urmări tehnica de lucru și măiestria cu care creatori populari de marcă realizează icoane pe sticlă și lemn, măști tradiționale, jucării ecologice și fac demonstrații de olărit”, transmite Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al instituției de cultură.

În fiecare zi din intervalul mai sus menționat, între orele 10.00 și 18.00, sunt organizate ateliere de:

– pictură icoane pe sticlă la biserica din Bezded,

– confecționat jucării ecologice la Tehno Parc

– demonstrații de olărit la gospodăria-atelier de fluierari, Hodac

– confecționat măști la Gospodăria Câmpulung Moldovenesc

– pictat icoane pe sticlă la gospodăria-atelier de rogojinari, Văleni

– pictat icoane pe lemn – complex arhitectural Stolojani – Târgu Cărbuneşti.

Astăzi, de la ora 14.00, va avea loc deschiderea oficială a expoziției Micro Folie, la Casa Artelor. La deschidere vor participa E.S. Michele Ramis, ambasadorul Republicii Franceze în România, și Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu. Proiectul Micro Folie reprezintă o ofertă culturală unică, realizată de Ministerul Culturii din Franța si coordonată de La Villette, în parteneriat cu 12 muzee din Franța: Luvre, Chateu de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musee Picasso, Musee du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cite des sciences et de l’industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musee d’Orsay și Festivalul din Avignon. El aduce laolaltă peste 500 de opere de artă, fiind o călătorie digitală dedicată tinerilor, dar și vârstnicilor, din Antichitate până la explorarea spațială. În cadrul acestui proiect, Muzeul ASTRA va desfășura azi o serie de ateliere interactive pentru copii începând cu ora 13.30.

Mâine vor avea loc hramul bisericii din Dretea, procesiunea de Rusalii, ridicarea armindenilor și sfințirea holdelor. „Biserica Pogorârea Duhului Sfânt din satul Dretea, județul Cluj, datând din anul 1672, este unul dintre cele mai valoroase monumente din Muzeul în aer liber. Biserica este construită în stil maramureșean, iar pictura este o combinație de artă post-bizantină și artă populară, în care pictorul a optat, în naos, pentru două teme majore: ciclul Patimilor și sfinții militari”, a mai precizat Călinescu.

În Muzeul în aer liber, cu ocazia Rusaliilor, se vor organiza următoarele evenimente, duminică, 16 iunie:

– orele 9.30-12.00: liturghia la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din Dretea

– începând ora 12.00:

– procesiunea de Rusalii, cu prapuri, de la biserica din Dretea la biserica din Bezded;

– ridicarea „armindenilor” la bisericile din Bezded și din Dretea – reconstituirea unui obicei care se realiza de Rusalii;

– sfințirea holdelor din luncă, ce se realiza tot cu ocazia Rusaliilor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*