S-a lăsat cu amenzi la Spitalul Clinic Județean de Urgență

În urma apariției în spațiul public a unor informații cu privire la pacienții secției ATI – COVID din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Prefectura a solicitat prin adresă scrisă Direcției de Sănătate Publică Sibiu să verifice de îndată, aspectele semnalate în presă și să ia toate măsurile care se impun.

În urma controlului efectuat de către reprezentanții Serviciului Control în Sănătate Publică, din cadrul DSP Sibiu, astăzi a fost transmis raportul controlului efectuat, în urma căruia s-au formulat o serie de prescripții cu termene:

  • Procedura de contenție va fi actualizată conform prevederilor Legii nr. 487/2002 cu modificările și completările ulterioare, procedură de care va răspunde conducerea unității sanitare și luarea la cunoștință de către personalul cu atribuții la nivelul secțiilor.
  • Întocmirea unei proceduri cu privire la trasabilitatea foii de observație și arhivarea acestora cu termene stabilite ( de la deces, de la externare, de la transfer, etc. până la arhivare) – termen de 7 zile – procedură de care răspunde conducerea unității sanitare și luarea la cunoștință de către personalul cu atribuții la nivelul secțiilor.
  • Medicii primari și specialiști ATI vor supraveghea activitatea medicilor rezidenți an I și II cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare, inclusiv să contraparafeze foile de observație – răspunde personalul cu atribuții.
  • Foile de observație vor fi completate la zi cu precizarea corectă în timp a evoluției stării de sănătate a pacientului – răspunde medicul curant.

De asemenea s-au dispus următoarele măsuri:

  • Pentru nerespectarea procedurii privind contenția, respectiv lipsa registrului de contenție și a acordului informat s-a aplicat sancțiunea contravențională cu amendă directorului de îngrijiri al unității sanitare, conform H.G. nr 857/2011 art 32 lit. k, în valoare de 2000 de lei.

Pentru lipsa parafei medicilor specialiști sau primari în foile de observație unde există doar parafa medicului rezident an I sau II, s-a aplicat sancțiune contravențională cu amendă medicului șef ATI, acesta fiind și coordonatorul de rezidențiat, conform H.G. nr 857/2011 art. 30 lit. n, în valoare de 10.000 de lei.

Procurorii au deschis un dosar penal pentru omor, în cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, după ce a fost publicat un articol în presa locală, în care o sursă a declarat sub protecţia anonimatului că ar fi ucis ca fost angajat al Secţiei ATI, atât el, dar şi alte cadre medicale, pacienţi cu COVID-19, a precizat, pentru AGERPRES, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean.

O persoană care susţine că ar fi fost angajat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, la Secţia ATI, unde sunt bolnavii cu COVID-19, a afirmat într-un articol publicat duminică, în presa locală, că şi „el ar fi omorât” pacienţi”.

Conform acestei dezvăluiri, pacienţii cu COVID-19 aduşi în această secţie ar fi fost sedaţi de la început, în condiţiile în care aşa ceva este fatal pentru cei cu infecţii respiratorii.

De asemenea, potrivit sursei respective, aceşti pacienţi ar fi fost efectiv legaţi de pat, de mâini şi de picioare, în poziţia cu faţa în sus, în momentul în care nu mai puteau respira şi începeau să se agite.                                                                                           

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*