S-au aliniat planetele: FCH merge la baraj

FC Hermannstadt a câștigat ultimele 2 jocuri din play-out, 1-0 cu Poli Iași și 1-0 FC Argeș, a beneficiat de un joc al rezultatelor favorabil și s-a calificat la barajul pentru Liga I.

Echipa sibiană a recâștigat respectul fanilor, prin 2 victorii consecutive și calificarea la baraj

Eugen Beza a bifat un prim succes important în noua sa carieră de antrenor principal în Liga I. A reușit ceea ce puțini mai credeau, mai ales după înfrângerea de la Dinamo, 0-2 fără șut pe poartă. Și-a mobilizat elevii pentru 2 victorii consecutive, singura cale pentru supraviețuire. Și a reușit. Mai mult, arată că îl urmărește și norocul, în condițiile în care Astra Giurgiu s-a împiedicat de 5 ori în ultimele cinci etape, ultima dată ieri, 0-1 la Viitorul Constanța, pentru o retrogradare directă.

Din nou bucurie

Putem spune că la FC Hermannstadt minunile se țin lanț. După ce a reușit o salvare miraculoasă de la retrogradare, în sezonul trecut, la ultima fază, cu gol Ivan Lendric în barajul cu Dunărea Călărași, astăzi e din nou bucurie mare în tabăra sibiană. Astra Giurgiu n-a reușit să câștige la Constanța, iar elevii lui Eugen Beza și-au adunat toate puterile pentru singurul rezultat care le asigura calificarea la baraj: victoria.

Inspirația lui Beza

Tensiunea a plutit întreaga săptămână în tabăra sibiană, după înfrângerea de la Dinamo, cu parte a presei centrale prevestind nori negri peste FCH în cazul retrogradării și comunicate de la club care îndemnau la calm. Prima rază de speranță s-a văzut la Iași, unde elevii lui Beza au dat lovitura, după un meci în care au jucat exact ce știu: apărare pe 2 linii, cu încercări pe contraatac și din faze fixe. S-a terminat 1-0, cu gol marcat Baba Alhassan (min. 78), aruncat inspirat în teren de Eugen Beza cu numai 4 minute înainte. Acesta a șutat puternic pe poartă, după un un-doi superb cu David Mayoral în careul advers.

FCH, în zodia norocului

Victoria a fost digerată cu prudență, în condițiile în care, după ultima etapă din play-out, desfășurată ieri, FCH putea retrograda direct chiar dacă învingea FC Argeș. S-a întâmplat însă din nou minunea. Am jucat cu inima în gât de emoții, am atacat cu mare prudență, în încercarea de a nu fi surprinși descoperiți. Chiar și așa, în prima repriză am trecut în două rânduri pe lângă deschiderea scorului, cu Yazalde în prim plan, la una dintre ocazii făcându-l mare la Greab.

Repriză cât un play-out

A venit repriza secundă, Beza a împins tot mai mult jocul în față, echipa sa fiind obligată să câștige. L-a avut în formă pe Mayoral, acesta acoperind excelent zone mari din zona centrală, un ghimpe permanent în coasta piteștenilor. La fel, excelent și Petrescu. Acesta avea să execute perfect un corner, în minutul 68, Scarlatache a lovit mingea cu capul, balonul s-a dus în pământ, apoi în stâlpul din dreapta lui Greab, apoi s-a oprit în plasă. Gol imens, bucurie uriașă. Și totuși, nimic nu era sigur. Nici când, după 4 minute de prelungiri, meciul s-a încheiat cu 1-0 pentru sibieni.

Descătușarea a venit abia câteva minute mai târziu, când Chițu deschidea scorul la Constanța, în minutul 90, pentru un FC Viitorul – Astra 1-0, exact ce ne mai lipsea pentru ca bucuria să aibă sens.

Echipa sibiană a obținut așadar, in extremis, biletele pentru barajul de supraviețuire în Liga I.

Etapa a 9-a: Gaz Metan Mediaș – CSM Politehnica Iași 4-2; FC Voluntari – UTA Arad 0-0; FC Viitorul – Astra Giurgiu 1-0; FC Dinamo – Chindia Târgoviște 0-0; FC Hermannstadt – FC Argeș 1-0


CLASAMENT FINAL

1. AFC Chindia Târgoviște               9          4          4          1          7-3       36

2. UTA Arad                                      9          4          1          4          7-9       32

3. GAZ METAN                                 9          4          3          2         15-10    32

4. FC Viitorul Constanța                    9          5          1          3          9-4       32

5. FC Argeș                                         9          3          2          4          10-7     31

6. FC Dinamo 1948                            9          5          2          2          11-8     31

………………………………………………………………………………….

7. FC Voluntari                                   9          3          3          3          6-7       28

8. AFC HERMANNSTADT               9          4          1          4          6-9       26

…………………………………………………………………………………

9. AFC Astra Giurgiu                         9          1          2          6          6-12     24

10. Politehnica Iași                             9          2          1          6          7-15     20

Locul 3 din play-off va juca baraj cu câștigătoarea barajului dintre locurile 1 și 4 din play-out pentru un loc în Europa Conference League. (UTA și Gaz Metan nu au licență pentru cupele europene)

Locurile 9 și 10 din play-out retrogradează direct. Locurile retrogradabile 7/8 din play-out joacă baraj cu locurile 3/4 din Liga 2.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*