Sădenii, mândri de istoria lor

Ziua de 8 noiembrie a fost una deosebită pentru comunitatea din Sadu. Pe lângă faptul că în această zi au fost sărbătoriți sfinții arhangheli Mihail și Gavriil, locuitorii comunei au comemorat o personalitate marcantă a comunității, medicul Ioan Piuariu Molnar.

babe saduPe durata întregii manifestări, foarte mulți localnici au îmbrăcat portul național specific și au arborat steagul tricolor, semn că nu au uitat valorile neamului românesc și continuă să le cinstească așa cum se cuvine.

Marele înaintaș și veteranii de război

Totodată, lăsând la o parte cele două evenimente importante, autoritățile locale din Sadu au decorat patru veterani de război, în condițiile în care 2015 a fost declarat de către Guvern Anul veteranilor de război, au resfințit Monumentul Eroilor, odată cu organizarea unei parade militare a Garnizoanei Sibiu, și au realizat un simpozion științific în cadrul proiectului „Pe urmele corifeilor ardeleni din comuna Sadu“, în cadrul căreia a fost lansată și o monografie a comunei. Seara de duminică s-a încheiat cu un spectacol folcloric susținut de ansamblu de dansatori și interpreți din județul Alba. „Nu este suficient numai să fim mândri, ci deopotrivă suntem obligaţi să comemorăm, ori de câte ori este nevoie, zilele omagiale, prin organizarea unor manifestări culturale, seminarii şi alte activităţi, prin care să punem în valoare amprenta lăsată de aceştia în viaţa românilor. Evenimentul a fost unul de răsunet şi a adus în comuna noastră multe personaliăţi din lumea academică, bisericească, universitară şi politică“, se mândrește Valentin Ivan, primarul comunei Sadu. La sărbătoare au participat, între alții, ÎPS Larențiu Streza, Mitropolitul Ardelului, Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean, prefectul Ovidiu Sitterli și prof. univ. dr. Dumitru Acu, preşedintele ASTRA.

Sărbătoare mare

Duminică a fost punctul final al festivităților de comemorare a lui Ioan Piuariu Molnar, în condițiile în care acestea au început în data de 31 octombrie. Atunci, la Sibiu, în cimitirul bisericii Buna Vestire (Biserica din Groapă), unde își află locul de veci cunoscutul medic oculist și om de cultură, a avut loc slujba comemorativă arhierească dedicată marelui înaintaș. Tot atunci a fost sfințită crucea dedicată personalităților care se odihnesc în cimitirul bisericii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*