Sărbătoarea Floriilor

Creștinii ortodocși sărbătoresc, la finalul acestei săptămâni, Duminica Floriilor. Sibienii sunt invitați să participe la slujba programată la biserica din Bezded, în Muzeul în aer liber.

 

Floriile se sărbătoresc în ultima duminică din Postul Mare. În România, sărbătoarea este răspândită peste tot, cu unele diferențieri zonale, existând numeroase obiceiuri locale legate de această zi.

Slujbă în muzeu

Complexul Național Muzeal „Astra“ punctează, ca-n fiecare an, sărbătorile religioase ale creștinilor ortodocși. A devenit deja un obicei ca Muzeul în aer liber să găzduiască oficierea slujbei din duminica Floriilor. Credincioșii sibieni sunt așteptați la biserica din Bezded, începând cu ora 10.00.

Una dintre cele mai importante sărbători

Credința creștină spune că denumirea sărbătorii vine de la întâmpinarea Mântuitorului Iisus Hristos, cu ramuri de finic și alte flori, la intrarea în Ierusalim. În aceasta zi se scot la biserici ramuri de sălcii și se sfințesc.

Semnificații

Semnificația arhaică a Floriilor este aceea de celebrare a reînvierii naturii și de comemorare a primăverii, dar i s-au adăugat și noi conotații și rituri, cum sunt pomenile, curățirea mormintelor și a cimitirelor. Fiind o sărbătoare care marchează reînvierea naturii, sensul ei este atribuit și elementelor din viața cotidiană.

Obiceiuri populare

În Duminica Floriilor, gospodinele merg la biserică și la cimitir și curăță mormintele strămoșilor, agățând de cruci rămurele de salcie. Tot de Florii, se agață într-un pom înflorit șnurul de mărțișor și, alături de el, se agață haine și zestrea fetelor de măritat. În unele zone, fetele pun în noaptea de Florii busuioc sub pernă, spre a deveni mai frumoase și mai sănătoase, mai dorite de către flăcăi, pentru a se putea mărita în acel an. În Muntenia, oamenii nu se spală pe cap, deoarece există crezul că, dacă faci asta în Duminica Floriilor, în care toți pomii înfloresc, vei albi precum coroanele copacilor. În unele părți ale țării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credința spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. De asemenea, apără casa de rele și o protejează de evenimente neplăcute.

Salcia

Ramurile de salcie, simbol al fertilității și vegetației de primăvară, sunt duse la biserică de Florii pentru a fi sfințite, se împodobesc icoanele, ușile și ferestrele, se încing cu ele peste mijloc, se păstrează pentru tratarea bolilor de-a lungul anului, se folosesc la vrăji și descîntece. Frunzele și coaja au efecte terapeutice în diferite boli. În unele sate din Oltenia, copii merg la urat cu ramuri de salcie, iar în Banat e cunoscut obiceiul de a mâna oile la strungă și la forma turmelor cu ramuri de salcie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*