Saşii rămân pe liste

Dispută politică între Primăria Sibiu şi Consiliul Judeţean

La câteva zile după ce noul şef al Consiliului Judeţean a comentat că saşii care n-au mai votat de 22 de ani în România ar trebui scoşi de pe listele electorale, primarul Sibiului îl îndeamnă să citească legea.

 

„Persoanele care, din varii motive, pleacă din Sibiu, spre exemplu dacă cineva s-a hotărât să plece în 1992, în Germania, cu paşaport turistic, este în continuare pe lista electorală, dacă nu s-a primit nimic de la autorităţile germane, o comunicare de schimbare a domiciliului şi a cetăţeniei. Noi evaluăm că cea mai mare parte a persoanelor care au plecat, saşi şi români, alte etnii, au între timp situaţia clarificată”, a spus, ieri, primarul Klaus Iohannis, citat de Agerpres. Potrivit sursei citate, el a afirmat că la Primăria Sibiu „lucrurile sunt perfect în regulă, nici măcar un caz nu s-a găsit greşit, în urma controlului făcut după alegerile locale de către Autoritatea Electorală Permanentă”.

 

„Să stabilească Parlamentul”

 

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, susţine că nu mai puţin de 84.000 dintre cei 92.000 de etnici germani plecaţi din judeţ încă figurează pe listele electorale, deşi nu au mai fost la urne deloc în ultimii 22 de ani. „Nu contează dacă au mai votat sau nu. Este vorba de o legislaţie, care, aşa imperfectă cum este, trebuie doar citită. Listele electorale ale municipiului Sibiu sunt sută la sută în concordanţă cu legislaţia în vigoare, care, dacă este bună sau nu, trebuie să stabilească Parlamentul, nu Consiliul Judeţean”, a replicat Iohannis. De altfel, cu câteva zile înaintea scrutinului, şeful Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Sibiu, Damian Chirhoc, dădea asigurări că morţii şi emigranţii au fost radiaţi de pe liste.

 

Canicula şi saşii au stricat planurile USL

 

Cindrea, copreşedinte al USL Sibiu, este de părere că procentul scăzut de prezenţă la referendumul de duminică are două explicaţii: căldura şi faptul că listele de alegători nu reflectă realitatea. „36,64% din populaţie a participat, restul a stat acasă. Nu i-a interesat, probabil din cauză că a fost o zi foarte călduroasă şi au avut alte preocupări. Nu trebuie să neglijăm şi faptul că 84.000 de oameni trecuţi pe liste sunt de etnie germană, care au plecat după 1990. Sunt pe liste 370.000 de sibieni, doar 290.000 sunt activi şi merg la vot”, a numărat Cindrea.

 

 

Doar 4.000 de saşi

 

Peste 92.000 de saşi din judeţul Sibiu au plecat definitiv în Germania, în ultimii 35 de ani, ceea ce înseamnă că acum au mai rămas mai puţin de 5% dintre saşii care au fost număraţi la ultimul recensământ dinainte de 1990, au declarat ieri, pentru Agerpres, surse din cadrul Direcţiei Judeţene de Statistică.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*