Scrisoarea tulburătoare a lui Cristian Sima, fostul preşedinte al Bursei de la Sibiu: „Imi era imposibil sa continui ipocrizia”

Până la această dată, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu nu a fost depusă nicio plângere sau sesizare referitoare la fostul preşedinte al Bursei de la Sibiu (SIBEX), Cristian Sima, nici din partea familiei, referitor la dispariţia acestuia, şi nici din partea altor persoane sau instituţii care ar fi fost prejudiciate de către acesta, a anunţat inspectorul principal Luciana Balteş, purtătoarea de cuvânt a IPJ Sibiu.

„În vederea continuării verificărilor pe care instituţia noastră le-a demarat din oficiu, în baza informaţiilor apărute în media, a fost adresată o solicitare oficială Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de a ne comunica dacă în urma controlului efectuat la bursa din Sibiu au fost constatate nereguli. De asemenea, societăţii comerciale i-am solicitat să ne comunice dacă domnul Cristian S. a folosit în mod neautorizat sume de bani aparţinând investitorilor sau dacă există prejudicii financiare. Până în acest moment, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Sibiu nu a primit vreun răspuns la aceste solicitări, pentru a putea demara cercetări. Referitor la presupusa dispariţie a domnului Cristian S., în lipsa unei reclamaţii nu exista temei legal pentru urmărirea naţională sau internaţională a acestuia”, detaliază Luciana Balteş.

Azi-noapte, pe mai multe adrese de email a parvenit un mesaj asumat de Cristian Sima, desi adresa de pe care a fost trimis mesajul nu avea nicio legatura cu numele acestuia ci apartinea unui intermediar. Va prezentam mai jos scrisoarea integrala, scrisoare aparuta si pe blogul lui Radu Soviani.

„Desi lungimea funiei este aceeasi cu inaltimea ghilotinei, onoarea trebuie sa redevina o virtute, sa-si recapete valoarea de piata; altfel, „oamenii de onoare” asa cum se autodenumesc mafiotii, vor ajunge sa fie mai numerosi decat oamenii onorabili. Nu ma pot defini nici „om de onoare” si cu atit mai putin onorabil. Avionul care traverseaza Atlanticul imi creaza o ciudata senzatie de pace si liniste,toata lumea a adormit brusc lasandu-ma parca sa-mi hotarasc singur sfarsitul. Decizia finala e luata. As vrea sa fiu un razboinic Ronin, dar nu sunt. Sunt singur si am nevoie de timp mai mult decat am nevoie sa traiesc”.

Am fost mereu in criza de timp, acum mai mult ca niciodata. Ma obsedeaza o fraza a lui Tudor Chirila de acum citiva ani: „Nu murim cand vrem noi”, dar oare putem muri cum vrem noi? As avea nevoie de cel putin doua luni pentru a asterne pe hartie tot ceea ce am trait, nu numai in ultimele patru luni, ci mai ales in ultimii 51 de ani. Cand va izbucni scandalul, toti ma vor acuza ca am fugit cu zeci de milioane de dolari in cine stie ce insula din Pacific.

Am 2500 de franci, trei carti de credit care sunt blocate din lipsa de fonduri si un cont in bursa la GS de 10000 de euro cu care trebuie sa cistig ca sa reusesc sa supravietuiesc doua luni pentru a scrie. Moral sunt responsabil in totalitate de pierderile clientilor desi au semnat ca isi asuma  riscul,dar oare moral sunt responsabil si de cistigurile de pina acum?A m fost mereu un luptator si cred si acuma ca lucrurile s-ar fi putut salva dar, mi-era imposibil sa-mi continui ipocrizia pentru a satisface o lacomie generala a clientilor,lacomie pe care am exploatat-o la maxim in demersul meu de a le castiga increderea si respectul. „Ipocrizia e omagiul pe care viciul il aduce virtutii”-  Francois de la Rochefoucauld.

Am nevoie sa-mi spun adevarul ,sa-l urlu ,indiferent de ce se va intimpla dupa aceea.Inainte insa este impetuos necesar sa-mi recunosc greselile.Voi plati pentru ele cu demnitate.Soarta mi-a dat enorm pina acuma si e normal sa mi se ceara dublu,totdeauna platesti cu dobanda mare.

Am avut doi ani de gratie divina as putea spune.Tot ce am incercat in 2007 si 2008 mi-a iesit perfect.La sfarsitul lui 2006 am crezut ca sistemul financiar global se va prabusi cu o viteza ametitoare. Am actionat in consecinta.Am suferit pina la 1 noiembrie 2007 zi in care bursele americane au inceput sa cada ireversibil. In 2007 eram membru in CA al BVB si ma luptam cu toata lumea pentru a introduce vanzarile short si futures-ul pe indice,trebuia creata urgent posibilitatea pentru investitori de a se proteja impotriva unui crah. Nu am reusit. Am demisionat si mi-am vindut actiunile lui Morgan Stanley pentru 10 mil roni.

La sfarsitul aceluiasi an am fost contactat de Marian Dinu(fost presedinte CRA sif4, fost presedinte Alpha Bank securities,fost atasat de atasat la ambasada Romaniei de la Moscova in vremea puterii populare si un „om de onoare”) si de Alexandru Elian (fost presedinte Delta Valori Mobiliare si el un „om de onoare” dar din partea lui Meyer Lansky).Cei doi vroiau sa scape de Stere Farmache si Dan Paul de la BVB si aveau nevoie de mine ca sa reusim un putch pentru a schimba conducerea si a face din BVB o bursa europeana.Am convocat AGA pentru revocarea CA , am strans voturile necesare (pentru a avea voturile lui Daniel Tepes a trebuit sa-i cumpar la pret maxim 10% din actiunile de la Sibex si asa am devenit actionar la Sibiu)si… in momentul votului Dinu si cu Elian au votat contra mea desi ei au fost primii initiatori si ei pregatisera si documentele pentru AGA.

Tradare,tradare,dar sa stim si noi .Din acel moment am inceput sa mint sau, daca vreti,sa coafez realitatea.E doar o precizare temporala, nu o scuza.Tot in 2007,2008 am iesit si din investitiile imobiliare atit cit am reusit sa vind,oricum cea mai mare parte.In toate afacerile in care am intrat am atras prieteni si cunoscuti.Aveam nevoie sa fac oamenii sa cistige pentru a fi adulat dupa aceea.Evident, tot ce s-a vandut din imobiliare in profit a fost partea clientilor (doar spusesem la tv ca trebuie vandut tot) ce a ramas a fost partea mea si o am si in ziua de azi.Multi din cei ce reclama pierderile de azi au castigat mult mai mult atunci ,dar au uitat.Un client care castiga nu spune nici macar nevestei,cel care pierde te spurca in piata publica.Pentru a putea exploata lacomia ai nevoie de un raport cu banii de totala indiferenta .Nu am cumparat niciodata o masina mai scumpa de 30k euro ,locuiam pina in decembrie intr-un apartament comunist de pe Dorobanti si de atunci intr-un alt simplu apartament de 2 camere(apropos ..mult vehiculata casa in elvetia e cu chirie). Sunt si astazi convins ca singura avere pe care o poti lua cu tine oriunde e capul si experienta. Daca voi mai fi liber peste doua luni, sper sa dovedesc din plin ce am afirmat mai sus.

Iesit puternic ciufulit din luptele de culise de la BVB si ajuns fara voia mea actionar semnificativ la Sibiu mi-a incoltit ideea de a realiza ceea ce nu am reusit la Bucuresti… o bursa europeana.Imi plac luminile rampei si cred ca, si acum, ca si atunci ,la inceputul aventurii, nu am inteles pina unde pot sa vorbesc.Dar orice Ronin are dreptul la un ultim strigat, eu de ce nu as avea?Pentru a intelege tot ce s-a intimplat din 2008 si pina azi e nevoie sa va descriu personajele pe indelete si evenimentele cu lux de amanunte , atat cit imi va permite timpul.Timpul pe care tot aceste personaje mi-l vor acorda.Daca acest serial se va intrerupe inainte de termen, va rog sa nu cumva sa speculati pe seama vreunui nume pomenit aici. Orice potrivire de nume si fapte e total intimplatoare….

Nu vreau sa credeti ca ma justific pentru pierderile din bursa aruncind noroi in jur.Vreau doar sa povestesc cum am ajuns aici (de ce am ajuns aici va fi un subiect de analiza in viitor) si mai ales, cum vroiam sa ies.Pentru a calma un pic lucrurile vreau sa va spun ca WBS holding nu a avut niciodata mai mult de 60 de clienti,toti au acceptat riscul,multi au retras deja o mare parte din capital si altii au retras chiar mai mult decit au depus.

Toata vina pentru situatia in care s-a ajuns imi apartine. Eu mi-am asumat toate riscurile,eu am luat toate deciziile,niciun angajat nu e raspunzator pentru nimic.Nimeni nu e vinovat in afara de mine,nici CNVM ul , nici clasa politica ,nici „oamenii de onoare” nici onorabilii clienti.Am nevoie sa spun insa tot adevarul pentru ca sistemul financiar politic de la noi si nu numai sa fie inteles.Nu am niciun ban ascuns dar evident am o responsabilitate morala pe care mi-o asum in totalitate .si undeva intr-un colt ascuns mai cred inca ca toata lumea isi va recupera capitalul ….nu si asteptatul profit”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*