Semicentenar „Astra“

 

În 2013, Muzeul în aer liber al Complexului Naţional Muzeal „Astra” din Sibiu împlinește 50 de ani de existență. Evenimentul va fi marcat în prima săptămână din luna octombrie.

Consiliul Județean (CJS) a anunţat că, în scurt timp, va fi demarat proiectul cu finanţare europeană în valoare de aproape patru milioane de lei, „Crearea şi modernizarea infrastructurii de valorificare turistică a patrimoniului cultural al Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Dumbrava Sibiului“. Prin intermediul acestuia vor fi asfaltate zece alei pietonale din Muzeul în aer liber, însumând 6,5 kilometri, iar sistemul de iluminat public în zona porţilor de acces şi pe alei va fi refăcut. Peste 4 km de gard vor fi refăcuţi şi se vor monta sisteme de securitate şi supraveghere video.

 

 

Ocazie pentru împăcare

 

Complexul Naţional Muzeal (CNM) „Astra“ sărbătoreşte, anul acesta, o jumătate de secol de la înfiinţarea muzeului în aer liber. Tot în acest an se împlinesc 30 de ani de la prima ediţie a Târgului Creatorilor Populari din România, 20 de ani de la înfiinţarea Muzeului Civilizaţiei Transilvane „Astra“, 20 de ani de la înfiinţarea Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder“, 20 de ani de la prima ediţie a Festivalului Astra Film Fest, 20 de ani de la înfiinţarea Galeriilor de artă populară și tot 20 de ani de la înfiinţarea Academiei Artelor Tradiţionale din România. Pentru conducerea instituţiei, multipla aniversare este şi o ocazie de a le recunoaşte meritele celor care au contribuit la înfiinţarea şi dezvoltarea instituţiei. „Doresc ca aniversarea celor 50 de ani de la înfiinţarea muzeului în aer liber să îi aducă împreună pe toţi oamenii de cultură de seamă care au contribuit la fondarea, evoluţia şi notorietatea acestei instituţii şi îl am în vedere pe ultimul director al muzeului“, a amintit Ioan Cindrea, președintele CJS. Fostului director, prof. dr. Corneliu Bucur, i se va publica un volum de cercetări și studii.

 

Acţiuni de tradiţie

 

În cursul anului 2013, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean, CNM Astra va organiza și evenimentele deja consacrate, cum ar fi Olimpiada Naţională „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale“, ediţia a XVIII-a, între 31 iulie şi 4 august, Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, ediţia a XI-a, în perioada 16-18 august, Târgul Creatorilor Populari din România, ediţia a XXX-a, între 16 și 18 august, Astra Film Festival, ediţia a XX-a jubiliară, „Animă «Astra»”, și Târgul de Ţară. Acestor evenimente li se adaugă „Noaptea muzeelor“, „Ziua Sugarului“, „Zilele europene ale patrimoniului“, „Târgul Naţional de Jucării“, „Târgul-concurs internaţional al olarilor din zona carpatică“, precum și diferite expoziţii tematice.

 

Ioan CINDREA | preşedinte CJS

 

„Ne mândrim cu existenţa muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului şi cu toate celelalte secţii ce compun Complexul Naţional Muzeal Astra, care a devenit, demult, o carte de vizită a judeţului Sibiu. Suntem onoraţi să avem în imediata apropiere a oraşului acest spaţiu împodobit cu valoroase exponate ale tehnicii populare şi ale arhitecturii populare, pe care foarte mulţi turişti îl consideră şi un liniştit loc de petrecere a timpului liber în fiecare anotimp.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*