Sezon bolnav / Direcția de Sănătate Publică Sibiu a dublat necesarul de vaccinuri antigripale

Pentru sezonul de toamnă/iarnă 2020/2021, Direcția de Sănătate Publică Sibiu aproape a dublat necesarul de vaccinuri antigripale solicitate Ministerului Sănătății în vederea imunizării persoanele din grupele cu risc ridicat de îmbolnăvire, cele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiilor şi bătrânilor instituţionalizaţi, personalului medical și  gravidelor, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Dacă în intervalul 21 octombrie 2019/februarie 2020 au fost epuizate cele 26.800 de doze repartizate județului Sibiu, pentru acest sezon, DSP Sibiu a centralizat un număr de 47.259 de doze de ser imunizant.

 

Primele 4.800 doze de vaccin antigripal alocate județului nostru au fost recepționate de către Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu în cursul zilei de marți, 15 septembrie. La fel ca în anii trecuți, livrarea vaccinului antigripal se va realiza în mai multe tranșe. Pentru acest sezon DSP Sibiu a centralizat un necesar de 47.259 doze de ser imunizant. Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării și atrage atenția asupra respectării regulilor de igienă, lucru esențial pentru prevenirea îmbolnăvirilor“, se precizează într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

Autoritățile recomandă să ne vaccinăm

 

Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării și atrage atenția asupra respectării regulilor de igienă, lucru esențial pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Ultimii ani au dus la creșteri constante ale cazurilor de gripă. Ușoare scăderi au fost înregistrate abia în martie, pe la începutul pandemiei COVID-19, la finalul sezonului rece. „În urma centralizării datelor comunicate de către furnizorii de servicii medicale din județul Sibiu, în cadrul Sistemului de supraveghere de rutină a infecţiilor respiratorii acute şi a gripei, vă comunicăm că în perioada 24 februarie – 1 martie (pe durata unei săptămâni) au fost înregistrate 3.005 cazuri de Infecţii Acute de Căi Respiratorii Superioare, cu circa 7% mai puține faţă de cazurile din săptămâna precedentă, când au fost raportate 3226 cazuri. Numărul acestora este mai mare, însă, față de cel înregistrat în aceeași perioadă a sezonului trecut, când s-au raportat 2.418 de cazuri. În aceeași perioadă au fost înregistrate 560 pneumonii, iar cazurile de gripă raportate au fost în număr de 271, față de 363 cazuri în săptămâna anterioară“, comunica la acea dată DSP.

 

Vom avea parte de restricții?

 

Acum, ratele de incidență la nivelul județului Sibiu sunt alarmante în cazul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Miercuri, 21 octombrie, rata de incidență cumulată la nivelul județului Sibiu aferentă ultimelor 14 zile (6-20 octombrie) era de 1,81/1000 de locuitori, iar ieri a atins 1,85. Ultimele date la închiderea ediției arătau o incidență de 2,99 în municipiul Sibiu, la limita pragului de la care se impun restricții. Campioana nedorită în acest clasament este localitatea Apoldu de Jos, unde rata de incidență cumulată în intervalul 7-21 octombrie este de 6,77 la mie, urmată de Topârcea, cu 5,85, Hamba cu 5,45, Mohu cu 5,36 și Nou Român cu 5,26.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a deplasat miercuri în judeţele Cluj, Mureş, Sibiu şi Braşov, acolo unde a evaluat situaţia din unităţile sanitare şi direcţiile de sănătate publică, purtând discuţii cu personalul medical, în contextul evoluţiei epidemiologice.

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până ieri, au fost confirmate pozitiv, în urma testării SARS CoV-2, 3.927 de persoane (dintre care 3.712 adulți și 215 copii), 120 de cazuri fiind doar din ultimele 24 de ore. 166 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv.

Dana MUNTEANU

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*