Sezonul petardelor

Inspectorii de muncă şi poliţiştii au început controalele în rândul comercianţilor de produse pirotehnice. Apropierea sărbătorilor de iarnă aduce pe piaţă şi primele artificii şi pocnitori. Inspectorii de muncă  ameninţă cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 7.500 de lei pentru cei care deţin şi comercializează fără autorizaţie astfel de produse.

Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase anchetează, de ieri, cazul unui licean prins cu peste 3.000 de petarde pe care le oferea spre vânzare la Liceul Energetic. „În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept“, menţionează inspectorul principal Anca Bloancă.

 

 

Măsuri de siguranţă

 

Din punctul de vedere al ITM, verificările din această perioadă vizează aspectele legate de caracteristicile tehnice specifice ale produselor, securitatea cetăţeanului care foloseşte aceste obiecte sau participă la evenimente în cadrul cărora sunt organizate focuri de artificii. De asemenea, inspectorii au în vizor existenţa instrucţiunilor de folosire, a termenelor de valabilitate şi a etichetării produselor pirotehnice de distracţie.

În căutare de nereguli

ITM Sibiu le-a solicitat distribuitorilor de articole pirotehnice să acţioneze în conformitate cu legislaţia aplicabilă Uniunii Europene, respectiv să verifice dacă produsele poartă marcajele de conformitate impuse de normele europene şi sunt însoţite de instrucţiunile de utilizare traduse în limba română. „Comercializarea si utilizarea articolelor pirotehnice este permisă pe tot parcursul anului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare prezentate. Persoanele fizice neautorizate nu au dreptul să deţină, să transporte, să comercializeze articole pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3, 4 şi T2 sau să organizeze jocuri de artificii”, a precizat inspectorul şef Szombatfalvi-Török Francisc.

Amenzi mari

 

Sancţiunile se încadrează între 1.000 şi 7.500 de lei pentru: comercializarea şi păstrarea articolelor pirotehnice în spaţii neautorizate, produse neetichetate, organizarea de focuri de artificii fără avizul autorităţilor locale, folosirea articolelor pirotehnice în locuri nepermise sau lipsa evidenţelor privind intrările-ieşirile şi consumurile materiilor explozive.

 

Doar 13

 

Unităţile din judeţul Sibiu autorizate să comercializeze articole pirotehnice de divertisment sunt:

n SC Metro Cash&Carry România

n SC Kaufland România

n SC Real Hypermarket România SRL

n SC Carrefour România

n SC Artirom SRL

n SC Nico&Mihai SRL

n SC Mini Max Grup SRL

n IF Popa Cristina „Andi” Avrig

n SC Mandy Com SRL Ocna Sibiului

n SC Roden Sorin SRL

n SC Fuego SRL

n SC Al Denis SRL

n SC Paul&Mihai Construcţii SRL

 

3.120 de articole pirotehnice au fost confiscate de poliţiştii sibieni

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*