SFATUL PSIHOLOGULUI | Oprește auto-sabotajul și dezvoltă-ți cariera!

Știi și simți ce și cât poți face, dar nu știi cum să oprești toate acele gânduri negative și comportamente care îți blochează drumul înspre dezvoltarea carierei. Poate că te-au însoțit de prea mult timp, te-ai obișnuit să te percepi așa, iar acum îți este greu să ieși din tiparele construite de-a lungul timpului. De unde începi?

Oana Vasiu – psiholog clinician, master în psihoterapie analitică

Primul lucru pe care îl ai de făcut este să observi ce tipare de auto-sabotaj folosești. Ce gânduri negative ai despre tine în domeniul muncii tale? Ce eșecuri aparent nemotivate ai? Ce amâni să obții, profesional? Ce tip de activități nu reușești să desfășori, deși ești capabil și suficient de pregătit? În ce domenii procrastinezi sau te simți demotivat să înaintezi, deși îți dorești? Continuă să îți pui astfel de întrebări, formând o listă.

Tu ești și cauza și soluția. Încearcă să înțelegi de unde vin toate aceste blocaje. Poate este modul în care ai fost crescut, poate s-a cerut foarte mult de la tine, ca și copil, iar acum încerci să îți auto-sabotezi capacitatea de a te dezvolta pentru a-ți demonstra că meriți să fii iubit și dacă nu ai succes profesional; sau, poate, nu ai fost obișnuit să depui efort pentru a obține anumite rezultate, primind totul fără efort. Sau ai fost învățat că orice ai încerca, nu vei avea succes, că nu ești destul de bun și că mai bine nu încerci. În aceste moduri, se pot construi credințe despre propria persoană care te pot însoți de-a lungul vieții, blocându-ți capacitatea de evoluție.

Oricare ar fi motivul, încearcă să separi ceea ce ai primit de la părinții tăi și credințele vechi, de cine ești acum. Înlocuiește modelele de raportare la propria ta persoană, învățate de la ei, cu altele potrivite timpului prezent și scopurilor tale de acum. Ce îți poți spune pentru a te încuraja? Ce calități și aptitudini ai? Ce știi să faci, pentru care să fii apreciat de cei din jur? Cine ești, în realitate, în prezent, din perspectivă profesională? Ce ai reușit să faci până acum? Cum ai reușit să ajungi până aici? Ce îți place, pentru ce ești mândru din parcursul tău profesional de până acum? Ce dorești să dezvolți și ce variante ai pentru aceasta? Continuă să îți răspunzi la astfel de întrebări despre tine, transformându-ți nesiguranțele și blocajele în puncte forte pe care te poți baza în dezvoltarea carierei tale.

Construiește-ți noi obiceiuri: monitorizează-ți gândurile și comportamentele pe care dorești să le schimbi, intervenind imediat ce ele apar. Chiar dacă presupune un efort susținut la început, pe măsură ce lucrezi cu ele și le modifici, noile modele cognitive se vor fixa și se vor transforma în obiceiuri mai sănătoase și mai constructive. Odată aliniate credințele despre capacitățile tale cu gândurile pozitive și comportamentele constructive, ele te vor susține în evoluția ta profesională.

Asumă-ți responsabilitatea pentru viața ta. Observă cum, zi de zi, tu deții controlul asupra activităților și rezultatelor muncii tale, acceptând astfel faptul că de tine depinde schimbarea auto-sabotajului. Nu mai căuta scuze pentru blocajele tale și pentru deciziile proaste și încearcă, în schimb, să găsești alternative pentru a le depăși sau pentru a rezolva situații asemănătoare în alt mod, care te vor duce spre succes. Trăiește și muncește cu integritate și cu o atitudine pozitivă.

În situația în care îți este dificil să urmezi pașii de mai sus singur, poți oricând apela la persoanele din jur. Poți solicita sprijin din partea familiei, prietenilor, sau colegilor de muncă, pentru a rămâne în direcția în care dorești să mergi și pentru a te atenționa atunci când îți reiei obiceiurile de auto-sabotaj. Poți apela la un șef sau un manager de echipă, aceștia fiind cu siguranță motivați ca tu să ai succes. Nu în ultimul rând, dacă observi că nimic altceva nu te poate ajuta și consideri că ai nevoie de sprijin de specialitate, poți apela la un psiholog cu experiență sau la alți specialiști care au studii și experiență în acest domeniu.

Mult succes!


Oana VASIU, psiholog clinician

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*