Sfaturi rutiere de sezon

În zilele de toamnă, problema meteorologică ce pune des în dificultate conducătorii auto este ceața.

În acest context, pentru prevenirea producerii evenimentelor rutiere pe fondul vizibilității scăzute, polițiștii sibieni îi sfătuiesc pe șoferi:

· înainte de a pleca la drum, să se informeze temeinic despre condiţiile meteo şi starea părții carosabile de pe traseul vizat!

· să se asigure că sistemul de dezaburire al mașinii este în stare perfectă de funcționare!

· să folosească obligatoriu luminile de ceață!

· să circule cu viteză redusă!

· să mărească distanța între autovehiculele!

· să se asigure foarte bine înainte de efectuarea manevrei de schimbare a direcției de deplasare!

· să semnalizeze din timp orice astfel de manevră!

· să nu frâneze brusc!

De asemenea, pentru că este de așteptat ca în zonele de munte condițiile meteo să se înrăutățească brusc, nu uitați că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv art. 102 alin. (1) pct. 28 din OUG nr. 195/2002 republicată, privind circulaţia pe drumurile publice modificată şi completată de O.G. nr. 5/2011, proprietarii de autovehicule au obligaţia legală, atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei de a îşi echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Sancţiunea contravenţională aplicată este amenda de la 9 la 20 puncte, iar ca măsură complementară se dispune reţinerea certificatului de înmatriculare.

Legislația în vigoare nu condiţionează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de starea părţii carosabile, respectiv atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă.


Compartimentul Relaţii Publice din cadrul Inspectoratul de Poliţie Județean Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*