Sibieni în diaspora. Jurnal pe timp de pandemie (V)

Mesagerul de Sibiu a luat legătura cu mai mulți sibieni aflați pe alte meleaguri și i-a provocat să-și împărtășească gândurile cu cei rămași acasă.

Spania: „Toți spaniolii ies la ora 20 pe balcoane și aplaudă în sprijinul cadrelor medicale”

La Madrid, oamenii dau dovadă de spirit civic, se protejează și respectă măsurile contra răspândirii COVID-19.

„La spitale a fost o problemă mare, dar în ultima perioadă s-a mai relaxat treaba. Aici nu au avut echipamente la timp, nu se aștepta nimeni să fie nevoie de atâtea aparate de respirație artificială. Multe magazine sportive au dat măști de snorkeling și s-au improvizat măști de oxigen din ele”, ne povestește Dani din capitala Spaniei.

Acolo se amenajează centre numite „Arca lui Noe” unde vor fi izolați cei asimptomatici, atât pentru tratare, cât și pentru a proteja restul persoanelor. „Toți spaniolii ies la ora 20 pe balcoane și aplaudă în sprijinul cadrelor medicale, asta se întâmplă zilnic în toate orașele din Spania”, descrie sibianul. În Madrid, toți angajații magazinelor se testează săptămânal pentru a asigura sănătatea lor, a clienților, dar și siguranța produselor.

Marea Britanie: „Singura mea frică este că nu pot merge la medic”

Flavius locuiește în Eskdale Green, în Marea Britanie, și ne-a transmis de acolo gândurile sale de pe timpul pandemiei.

„Având în vedere că sunt într-o zonă mai retrasă, nu sunt foarte afectat de pandemie. Stau acasă, pizzeria la care lucram s-a închis și acum sunt plătit de stat”, explică tânărul. Sibianul susține că nu s-au impus restricții legate de circulația persoanelor, așa că oamenii pot ieși în continuare în zona locuințelor. În schimb, puține magazine au rămas deschise, iar produsele sunt vândute în cantități limitate pentru a nu epuiza stocurile. „Singura mea frică este că nu pot merge la medic, deși nu mă simt prea bine. Nu am simptome de coronavirus. Am sunat la cabinet și mi-au spus să merg la spital doar dacă starea mea se agravează. În rest, încerc să nu mă gândesc la probleme. În fiecare seară mă joc online, cinci restaurante din zonă organizează jocuri de cultură generală pe internet, așa ne detașăm de problema pandemiei”, ne-a scris Flavius.

SUA: „Nu sunt interdicții, dar au un spirit civic foarte bine dezvoltat”

În statul american Florida se află Markus cu familia sa, iar ei trăiesc „visul american” pe timpul pandemiei. „Din punct de vedere economic, rata șomajului era sub 3% înainte. Acum, în trei săptămâni, deja sunt 17 milioane de șomeri”, a povestit sibianul.

În Florida au rămas deschise doar restaurantele drive-thru, farmaciile, benzinăriile și magazinele alimentare. „E destul de sinistru. Aici toată lumea trebuie să poarte mască, toți țin distanță. Nu sunt interdicții, dar au un spirit civic foarte bine dezvoltat. Toată lumea stă în casă, deși nimeni nu ne oprește să ieșim”, a precizat Markus.

Germania: „Lufthansa a avut pierderi de 98%”

Daniel observă schimbări majore provocate de această pandemie în Germania. El este președintele unui club de baschet frecventat de peste 80 de copii și 35 de adulți care acum nu se mai pot antrena.

„Eu sunt norocos, am în curte un panou de baschet și trambulină, pot face tot timpul sport, dar mulți stau la bloc și nu au posibilitatea să se miște cum ar dori, e o mare problemă”, a povestit sibianul. În landul Saxonia, acolo unde se află Daniel, sunt permise plimbările doar pentru grupuri formate din două persoane și pentru familii. „Nemții sunt obișnuiți să călătorească de Paști, dar anul acesta toți au stat acasă. Lufthansa a avut pierderi de 98 %. Încă un lucru negativ e școala online. Fiica mea e în clasa a V-a, dar profesorii doar le trimit câte ceva, o să piardă multă materie. Nu toți elevii au computere și se descurcă foarte greu, s-a propus ca cei mai slabi elevi să repete anul dacă ei solicită asta, dar părinții nu au fost de acord”, a relatat Daniel.

Îl îngrijorează criza economică produsă de pandemie. „Germania este o țară a producătorilor de autoturisme. Situația vânzărilor interne, deci în țară, în luna martie arată conform biroului statistic din Flensburg o pierdere de 38%, referit la luna precedentă. Totuși pozitiv: autoturisme hibride plug-in și complet electrice s-au vândut cu aproape 60% mai mult. Avem experiența crizei bancare 2008-2009 și sunt convins că și după Corona vom avea mult mai mult de lucru în acest sector”, a spus Daniel.

Cum te afectează pe tine criza și ce crezi că va urma? Scrie-ne pe redactia@mesageruldesibiu.ro!

Ștefana BABA

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*