Sibieni în diaspora. Jurnal pe timp de pandemie (VII)

Mesagerul de Sibiu a luat legătura cu mai mulți sibieni aflați pe alte meleaguri și i-a provocat să-și împărtășească gândurile cu cei rămași acasă.

Germania: „Ușor-ușor revenim la o viață normală”

Liliana locuiește într-o stațiune montană din landul Bavaria. În această perioadă, orașul ar fi fost plin de turiști, însă acum toate hotelurile și restaurantele sunt închise din cauza pandemiei.

„S-au impus reguli stricte pe teritoriul Germaniei, însă ne-am putut bucura în continuare de natură. Plimbările în aer liber au fost permise în toată perioada stării de urgență. Aici sunt multe trasee pe munte și prin pădure”, povestește sibianca. Purtarea măștilor este obligatorie în interiorul magazinelor și în mijloacele de transport în comun. „Ușor-ușor revenim la o viață normală. Din 4 mai s-au deschis frizeriile, locurile de joacă, muzeele și bisericile. La biserica noastră pot participa maxim 50 de persoane”, relatează Liliana. Ea a mărturisit că se preconizează deschiderea restaurantelor și a hotelurile la finalul lunii mai și abia așteaptă acel moment. Nu își dorește să servească masa în oraș sau să călătorească, ci să reînceapă serviciul, deoarece lucrează în domeniul HoReCa.

Columbia: „Există zile speciale în care femeile pot ieși la cumpărături, iar în alte zile pot ieși bărbații”

Angela trăiește experiența pandemiei în Columbia. Acolo, măsurile contra răspândirii COVID-19 au fost luate din timp, deoarece virusul a ajuns mai târziu în America de Sud, iar autoritățile au încercat să urmeze exemplul țărilor europene.

„Din luna martie sunt închise școlile și facultățile, iar profesorii au modificat metodologia. Fiica mea este studentă și avea un curs de ceramică, dar acum lucrează cu plastilină. Aici se face școală serioasă online, programa s-a schimbat în favoarea elevilor și a studenților”, descrie sibianca. Deoarece în Columbia sunt multe familii cu posibilități financiare reduse, copiii primeau la școală micul dejun și prânzul. În situația actuală, când unitățile de învățământ sunt închise, statul asigură alimentele necesare pentru aceste familii. „Statul a depus eforturi și a ajutat familiile nevoiașe. Aici 80 la sută din populație nu are un venit stabil, iar acum sunt ajutați cu hrană și cu bani”, susține Angela. Pentru a evita aglomerația, companiile au implementat programe de lucru în mai multe schimburi. De o săptămână, cetățenilor li se permite să iasă în intervalul orar 6-10 pentru exerciții fizice în aer liber, însă au obligația de a purta măști. „În fiecare oraș sunt puțin diferite regulile. Aici, în Bogota, există zile speciale în care femeile pot ieși la cumpărături, iar în alte zile pot ieși bărbații. În alte părți, oamenii pot ieși la cumpărături în funcție de ultimul număr al cărții de identitate”, arată Angela.

Austria: „Oamenii sunt mai relaxați pentru că nu există ideea de interzicere”

Vienezii beneficiază de multă libertate. Daria locuiește în capitala Austriei și crede că această libertate îi ajută pe cetățeni, ei pot ieși la plimbare și fac în continuare sport în aer liber.

„Eu ies aproape zilnic pe afară. Oamenii sunt mai relaxați pentru că nu există ideea de interzicere. Putem ieși în parcuri, să stăm pe pătură și să ne relaxăm. A fost o perioadă în care era mai multă lume decât într-o zi normală”, spune tânăra. Locuitorii capitalei au permisiunea de a se deplasa în interiorul sectorului unde locuiesc, însă rareori se fac controale. „Momentan sunt în șomaj tehnic, lucrez câte două ore pe săptămână. Eu sunt înscrisă și la master și cursurile se țin online. Chiar dacă sunt în șomaj tehnic, sunt plătită 100%. Statul îmi oferă șomaj de 85%, iar restul banilor sunt oferiți de firmă”, a precizat Daria.

Olanda: „Farmaciile au impus rații pentru unele medicamente”

Alina, studentă în Amsterdam, nu se simte afectată de pandemie.

”Este mult mai multă liniște pe stradă. Oamenii sunt încurajați să facă sport în parcuri, dar trebuie să păstreze distanța. Îmi place relaxarea oamenilor, nu sunt stresați și nu se creează panică”, povestește tânăra. Proprietarii restaurantelor și ai hotelurilor au început reamenajarea localurilor pentru a se conforma noilor reguli impuse și pentru a fi pregătiți în momentul redeschiderii. „Eu nu simt că este pandemie. Astăzi m-am plimbat liniștită cu trenul și nu a fost nicio problemă, doar în autobuze e limită de maxim 16 persoane. Farmaciile au impus rații pentru unele medicamente și apreciez că prețurile au rămas la fel ca înainte”, afirmă sibianca.

Vrei să ne spui povestea ta? Așteptăm mesaje la redactia@mesageruldesibiu.ro!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*