Sibieni în diaspora. Jurnal pe timp de pandemie

Mesagerul de Sibiu a luat legătura cu mai mulți sibieni aflați pe alte meleaguri și i-a provocat să-și împărtășească gândurile cu cei rămași acasă.

  • „Italienii nu sunt obișnuiți să stea în carantină“

Florin locuiește în nordul Italiei, în zona Tretino Alto – Adige Tirol, lucrează în domeniul medical și nu îl sperie virusul. Totuși, crede că situația a fost scăpată de sub control în momentul în care oamenii au intrat în panică. „Tinerii s-au retras în casă și sunt responsabili. Cei care nu respectă regulile și nu se protejează sunt cei cu vârste peste 25-30 de ani. Italienii nu sunt obișnuiți să stea în carantină și unii refuză să respecte reguli de bun simț”, ne-a mărturisit el.

  • „Sănătatea e mai importantă decât orice libertate“

Cu peste 10.000 de infectări confirmate, Germania este pe locul al treilea în Europa. Cel mai afectat este landul Bavaria, unde oamenii sunt de-a dreptul speriați. Andreea și Mircea locuiesc acolo de 6 ani, dar nu se așteptau să cunoască asemenea clipe de coșmar. „Suntem afectați, ca toată lumea, de altfel! Trăim vremuri în care nu putem merge în România. Asta ne va durea cel mai tare dacă se va întâmpla ceva”, spun ei. Îi îngrijorează atitudinea celor care nu respectă carantina: „unii locuitori din Germania vor libertate, dar ar trebui să conștientizeze că acesta e doar începutul pericolului, sănătatea e mai importantă decât orice libertate. Sperăm să trecem cu bine!”.

O altă sibiancă plecată în Germania este Ioana. Și viața ei s-a schimbat acum. „Nu mai putem merge la serviciu, copiii nu mai merg la școală, doar farmaciile și magazinele alimentare mai sunt deschise. Slujbele nu se mai țin la biserică, sunt online”, povestește românca.

  • „S-au închis granițele și nu mai putem pleca“

În Danemarca se află mulți tineri plecați la studii. Raluca este o sibiancă studentă în anul I în Aarhus. „Eu studiez web design, lucrez doar pe laptop. De o săptămână s-au închis școlile, eu nu am nicio problemă să lucrez de acasă, în schimb este greu că avem multe proiecte în grupuri”, explică tânăra. Din 18 martie, în Danemarca sunt interzise adunările cu mai mult de zece persoane. „Studenții care lucrează primesc și o bursă de la stat, dar în situația actuală primesc acea subvenție și dacă li s-a suspendat programul la locul de muncă. Ceea ce ne afectează pe noi, studenții internaționali, este că s-au închis granițele și nu mai putem pleca. Eu la vară trebuie să studiez la Toronto, dar s-ar putea să nu pot merge din cauza pandemiei”, se teme ea.

  • „Străzile sunt goale“

Românii din Austria nu sunt foarte îngrijorați, dar se protejează. „Oamenii iau în serios toate măsurile impuse. Străzile sunt goale, centrul este gol, nimeni nu iese la plimbare. Eu lucrez în domeniul transporturilor și încă nu suntem foarte afectați, dar am mulți prieteni care lucrează de acasă, iar unora li s-a impus concediul”, ne-a transmis Kevin, un sibian care locuiește la Salzburg.


Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*