Sibienii care se vaccinează anti-Covid vor primi câte 100 de lei

Coaliția de guvernare a agreat demararea proiectelor privind acordarea unor vouchere celor care se vaccinează, a anuțat premierul Forin Câțu.

„Am fost de acord să începem proiectele pilot, să vedem cum vor funcţiona ele, cu vouchere în valoare de 100 de lei şi o loterie”, a precizat premierul.

Cîțu a adăugat că programul privind voucherele va fi gestionat de Ministerul Sănătăţii, iar loteria va fi analizată în perioada următoare.

„Vom vedea în funcţie de cum merg proiectele. În iarnă au mai fost astfel de programe, am alocat sume pentru medicii de familie, ştiţi foarte bine, acolo sumele n-au fost cheltuite. Atunci, propunerea mea în coaliţie a fost să pornim cu un program mai mic. Dacă sursele vor fi epuizate, vom aloca resurse mai multe. Aştept actul normativ, să fie aprobat în şedinţă de guvern. Cred că o să fie HG. Oamenii se vaccinează şi apoi primesc un voucher în valoare de 100 lei. Loteria încă nu ştim cum va funcţiona. Vor fi alocate resurse şi vom vedea care va fi schema, vom discuta cu experţii, cei care fac loterii. Ne vom uita la sistemul deja implementat de ANAF – loteria bonurilor fiscale – şi cred că de acolo ne vom inspira”, a explicat şeful Guvernului.

Voucherele se vor acorda după finalizarea schemei de vaccinare pentru o persoană.

Această măsură vine în contextul în care numărul de infectări cu noul coronavirus (în special cu tulpina Delta) este în creștere, în vreme ce numărul persoanelor care se vaccinează este din ce în ce mai mic.

Guvernul estimează că efortul financiar pentru cele două programe, acordarea de vouchere și loterie, va fi de aproximativ 50 de milioane de lei. Modelul de stimulare a vaccinării ales de autorități este similar cu cel aplicat deja de alte state europene, precum Grecia, Letonia și Polonia.

În spitale se simte creșterea numărului de infectări. Medicii de la Institutul „Matei Balș” din Capitală spun că jumătate dintre locuri sunt deja ocupate.

România este, în acest moment, pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de vacinare. cu aproape 30 de procente din totalul populației eligibile.


Cezar BUDESCU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*