Sibienii vor case la ţară

În ultimul timp, se poate vorbi de o tendinţă tot mai mare a sibienilor de a-şi schimba apartamentele din oraş pentru o casă, într-o zonă liniştită, la ţară, spun analiştii pieţei imobiliare. Comparativ cu ultimii 3-5 ani, când la mare căutare erau cererile pentru apartamente, acum tot mai mulţi se orientează spre casele din împrejurimile Sibiului.

 Tot mai mulţi sibieni preferă să locuiască departe de agitaţia oraşului şi să facă naveta câţiva kilometri

Tot mai mulţi sibieni preferă să locuiască departe de agitaţia oraşului şi să facă naveta câţiva kilometri

„Se poate vorbi de o tendinţă a populaţiei de a se muta de la bloc la casă, mai ales că în ultimii ani preţurile s-au menţinut atât la apartamente, cât şi la case. În aceste condiţii, în proporţie de 80% cu banii de pe un apartament de trei camere se poate cumpăra o casă“, explică Bogdan Gicu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare. Astfel, cu aproximativ 50.000-60.000 de euro pentru un apartament cu trei camere vândut în municipiul Sibiu ,se poate cumpăra la o distanţă de 15-20 km de oraş o casă construită în ultimii 5 ani, cu o suprafaţă de 100-120 de metri pătraţi şi un teren aparţinător de 80 de metri pătraţi. „Cele mai căutate zone sunt cele din apropierea Sibiului, cum ar fi Şura Mare sau Şura Mică. Dacă în urmă cu cinci ani toată lumea voia apartamente la bloc, acum majoritatea vor apartamente la casă cu loc de parcare şi teren sau case în apropierea oraşului“, a constatat Bogdan.

Oferte pe alese

În prezent, site-urile de anunţuri sunt pline de cereri de schimb pentru case la ţară. „Schimb apartament 3 camere confort 1, etaj 3, Rahova, cu duplex sau casă Sibiu sau împrejurimi, apartamentul este mobilat/dotat complet. Ofer mică diferenţă unde este cazul! Accept variante“, sună un astfel de anunţ tipic. Majoritatea preferă să fie singuri în curte, dar nu este o condiţie esenţială. „Schimb apartament 4 camere confort 1, etaj 2/4, cu casă, duplex sau apartament la casă (exclus curte comună) în Sibiu sau imediata apropiere. Apartamentul este complet renovat, utilat şi mobilat, CT, termopan, parchet, gresie, faianţă, termopan: living, 2 dormitoare, birou, 2 băi, 2 holuri, balcon închis, debara şi pivniţă. Accept variante“. Solicitări sunt şi în zona de nord a judeţului. „Caut casă la ţară 3 camere, bucătărie, cămară, baie, pivniţă, gaz metan, curte + grădină minim 1.000 mp, în perfectă stare de locuit. Ofer la schimb: apartament confort 1, în Mediaş, 2 camere, bucătărie, cămară, baie, 2 holuri, balcon mare – închis, gresie, faianţă, lambriuri, cablu-tv, telefon şi internet“, scrie un medieşean pe un site de anunţuri. Pe de altă parte, pentru cei care sunt în căutarea unei locuinţe în oraş, veştile nu sunt prea bune: preţul garsonierelor şi a apartamentelor noi cu două camere a crescut, în medie, cu 20 de procente, din cauza faptului că pe timpul crizei investitorii au fost mai mult decât prudenţi şi au construit chiar sub cererea existentă.

Prima Casă le face cu ochiul

În ultimii ani, localităţile limitrofe ale Sibiului au devenit interesante pentru cei aflaţi în căutarea unei locuinţe şi datorită faptului că administraţiile locale au pus infrastructura, cu ajutorul fondurilor europene. Comuna Şura Mare, aflată la 15 kilometri de centrului Sibiului, este un astfel de exemplu. „Am extins reţelele de apă şi canalizare şi la noile ansambluri de cae construite în zonă. O parte din lucrări sunt încă în desfăşurare, o parte au fost realizate, iar o altă parte sunt în curs de implementare. De asemenea, acum lucrăm la documentaţia unui proiect de realibilitare a aşse kilometri de străzi în intravilan“, se mândreşte Nicolae Avram, primarul din Şura Mare. Unul dintre cei mai active dezvoltatori imobiliari prezenţi pe piaţa sibiană a ridicat în Şura Mică un complex rezidenţial de 46 de vile, la preţuri pornind de la 58.000 de euro cu TVA inclus, la roşu plus, şi ajungând până la 73.000 de euro pentru o casă la cheie. „Pentru complexul din Şura Mică cerere există, în special pentru Prima Casă, deoarece în proporţie de 95% preţurile se încadrează în finanţarea obţinută de tineri prin acest program. Aproximativ 35% din case au fost vândute, în special tinerilor“, explică Ileana Bălţat, managerul de marketing al companiei. Dezvoltatorul mai are în plan construirea unui nou cartier rezidenţial cu 96 de case în zona Şura Mare, în următorii 2-3 ani.

Interes scăzut pentru terenuri

Dacă schimburile sunt preferate în această perioadă, terenurile însă, mai ales parcelele cuprinse între 300 şi 1.500 de metri pătraţi, sunt cele mai puţin solicitate. Majoritatea se feresc să mai investească în această perioadă de instabilitate economic, deşi preţurile au scăzut cu aproximativ 30% faţă de anul trecut. Faţă de perioada de boom imobiliar, cererea este de 20 de ori mai redusă, după calculele preşedintelui UNIM Sibiu. Cumpărătorii sunt de regulă familiile cu copii, care au deja un apartament, dar vor să se mute la casă şi atunci caută terenuri de cel mult 1.000 de metri pătraţi, în zonele periferice ale Sibiului sau în localităţile învecinate.

Gicu BOGDAN | preşedinte UNAI Sibiu: „Cele mai căutate zone sunt cele din apropierea Sibiului, cum ar fi Şura Mare sau Şura Mică. Dacă în urmă cu cinci ani toată lumea voia apartamente la bloc, acum majoritatea vor apartamente la casă cu loc de parcare şi teren sau case în apropierea oraşului.“

 „Mama FNI” îşi trăieşte bătrâneţile la ţară

Printre cei care s-au îndrăgostit de farmecul zonelor rurale pentru care judeţul Sibiu este renumit în ţară se numără şi Ioana Maria Vlas, care s-a stabilit în satul Nou Român. Oltul trece la doi paşi de casa ei. „Oamenii de aici au o înţelepciune şi o filosofie de viaţă pe care oraşul le-a uitat. Seara stăm pe bancă, ei povestesc, eu ascult. Aici am găsit liniştea sufletească şi bunătatea umană. Nu îmi fac planuri de viitor”, le-a mărturisit ea jurnaliştilor.

One Comment

  1. scutea nicu construieste case linga sibiu aveti grija e sarpe va ia banii si nu face nimic

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*