Sibiu, „regionala“ de cultură | VIDEO

Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu va deveni direcție regională pentru regiunea 7 Centru în cadrul unui proiect al Ministerului Culturii și Cultelor ce vizează inventarierea patrimoniului mobil.

Astfel, în coordonarea direcției de la Sibiu, se va trece la scanarea tuturor obiectelor de patrimoniu, proiect ce se va derula timp de mai mulți ani. „La Sibiu va exista centrul de coordonare, tot aici urmând să fie aduse și scannerele necesare derulării procesului de inventariere“, susține Dan Nanu, directorul Direcției pentru Cultură Sibiu. Deocamdată, nu se știe termenul la care va începe implementarea proiectului, fiind așteptate noutăți de la ministerul de resort în perioada următoare.

Site nou – www.culturasibiu.ro

Totodată, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, conducerea Direcției de Cultură Sibiu a relansat site-ul instituției de cultură. Pagina de internet www.culturasibiu.ro oferă acum mult mai multe informații despre monumentele istorice din județ, despre evenimentele culturale, site-uri UNESCO din județul Sibiu, dar și despre documentațiile necesare, precum și un tur 360 de grade care, deocamdată, este disponibil doar pe telefon mobil și tabletă. Reconstrucția site-ului a fost unul dintre obiectivele lui Dan Nanu, care ocupă funcția de director interimar din luna martie. „Săptămâna viitoare voi merge la București, pentru a prezenta noul site, care se dorește a fi implementat și la direcțiile din celelalte județe”, a menționat acesta. În altă ordine de idei, Direcția are în lucru cinci dosare de clasare. Acestea se referă la lăcașurile de cult din Broșteni (biserica din lemn), Gușterița (biserica evanghelică), Săcădate și Moșna.

conferinta-dan-nanu-ovidiu-calborean

În fiecare zi pierdem patrimoniu!

Conducerea Direcției de Cultură mai atrage încă o dată atenția asupra distrugerilor din patrimoniul istoric județean. Potrivit specialiștilor, județul Sibiu pierde în fiecare zi o casă, o fațadă sau măcar o fereastră din cauza intervențiilor necorespunzătoare. În acest context, specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu se declară sceptici în privinţa şanselor centrului istoric al Sibiului să ajungă pe lista UNESCO. „Se doreşte, după cum ştiţi. Eu sunt foarte sceptic“, a afirmat Ovidiu Calborean, şeful Compartimentului Monumente Istorice. Acesta a criticat Primăria Sibiu că nu a restaurat conform standardelor UNESCO o clădire din centrul istoric, chiar din Piaţa Mică, ceea ce dăunează candidaturii deja respinse o dată, însă a subliniat că acesta reprezintă punctul său de vedere personal. Totodată, directorul Dan Nanu recunoaște că dosarul de candidatură al Sibiului pentru UNESCO este „în stadiul în care era şi acum trei-patru ani“. Acesta consideră necesar ca măcar un specialist al Direcţiei de la Sibiu să se numere printre cei care alcătuiesc acest dosar.

Rămânem în așteptare

La mijlocul lunii septembrie, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Institutului Naţional al Patrimoniului au discutat, la Paris, dosarul de nominalizare UNESCO pentru Sibiu. Ovidiu Calborean a explicat că, la Paris, de fapt s-a discutat despre „o listă de aşteptare, care poate fi luată în calcul“ şi că doar în funcţie de cât de bună e documentaţia şi de cât de important este situl acesta, poate fi promovată candidatura Sibiului.


Înregistrarea conferinței de presă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*