Sibiul a fost comandament NATO

 

 Vineri după-amiază, înalţii oaspeţi au fost întâmpinaţi cu o ceremonie militară în Piaţa Mare

Vineri după-amiază, înalţii oaspeţi au fost întâmpinaţi cu o ceremonie militară în Piaţa Mare

Şefii apărării din cele 28 de ţări membre ale NATO s-au aflat câteva zile la Sibiu, pentru a discuta despre operaţiunile Alianţei aflate în desfăşurare, precum şi aspecte-cheie de pe agenda Organizaţiei. Aceasta a fost prima reuniune a şefilor apărării în acest format, după summit-ul NATO de la Chicago, şi prima care s-a desfăşurat în România. La final a fost anunţat calendarul retragerii trupelor NATO din Afganistan, dar şi noua misiune de menţinere a păcii care se va desfăşura după 2014.

 

Cel mai înalt for de decizie al alianţei a ales Sibiul pentru a lua hotărâri cruciale în activitate sa. Iar atmosfera din oraşul de pe malurile Cibinului le-a plăcut şefilor apărării din cele 28 de ţări membre NATO. Discuţiile din cadrul Conferinţei Comitetului Militar s-au axat pe Planul Strategic pentru Afganistan al Alianţei (NSPA) validat de şefii de stat şi de guvern la Chicago. „Planul oferă baza implicării NATO în această ţară, după încheierea misiunii ISAF. În următoarele 27 de luni, vom continua să instruim şi să sprijinim forţele afgane, astfel încât, până la sfârşitul anului 2014, acestea să fie capabile să asigure securitatea propriei ţări. Mai avem încă de luptat din greu, iar acest lucru va constitui o provocare şi va aduce regrese inevitabile. Cu toate acestea, însă, s-au făcut, fără îndoială, progrese remarcabile în ajutorul oferit Afganistanului pentru a se dezvolta ca ţară. Noua misiune NATO nu va fi un ISAF cu alt nume, ci va urmări doar ca afganii să capete deprinderile necesare atingerii acestui scop, astfel încât să nu mai fie nevoie ca NATO să le asigure securitatea în locul lor”, a precizat, la finalul conferinţei, preşedintele Comitetului Militar al NATO, generalul Knud Bartels.

 

România rămâne implicată

 

Şi ţara noastră îşi va retrage trupele din Afganistan treptat, în funcţie de ceilalţi aliaţi. Însă va lua parte la noua misiune NATO din Afganistan, după 2014, misiune care va consta în instruirea, consilierea şi sprijinirea forţelor naţionale de securitate afgane. „România a hotărât deja să-şi menţină implicarea în Afganistan după 2014. Nivelul la care se va face aceasta şi trupele implicate urmează să fie discutate ulterior şi vom ajuta guvernul afgan pentru a-şi menţine stabilitatea în ţară”, a dat asigurări generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful statului major general al armatei române.

 

Discuţii productive

 

Conferinţa de la Sibiu a fost condusă de generalul Knud Bartels, printre participanţi aflându-se amiralul James Stavridis, comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa (SACEUR), generalul Stéphane Abrial, actualul comandant al Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), precum şi generalul Jean-Paul Paloméros, viitorul comandant al SACT. De asemenea, la Sibiu s-a aflat generalul John Allen, comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate (ISAF), care a prezentat ultimele informaţii despre misiunea Alianţei din Afganistan. Invitaţi speciali ai preşedintelui Comitetului Militar al NATO au fost ambasadorul Stephen Evans, asistentul secretarului general al NATO pentru Operaţii, şi generalul-locotenent Arne Bård Dalhaug, comandantul Colegiului de Apărare NATO de la Roma. Generalul-locotenent Ştefan Dănilă a avut  întâlniri bilaterale cu omologi din alte ţări, în cadrul cărora au fost abordate aspecte privind participarea ţării noastre în teatrele de operaţii la misiuni aflate sub mandat NATO, procesul de transformare a Armatei României şi modalităţile de întărire a cooperării militare bilaterale. În final a fost ales noul director general al Statului Major Militar Internaţional, şefii apărării hotărând ca succesorul generalului Jurgen Bornemann să fie generalul de aviaţie Sir Christopher Harper, din Marea Britanie. Acesta îşi va prelua funcţia în vara anului 2013.

 

Fermecaţi de Sibiu

 

Țara noastră a fost stabilită drept gazdă a acestui eveniment în cursul anului trecut. Oaspeţii s-au arătat încântaţi de primirea călduroasă de care au avut parte în acest mic oraş de provincie, iar preşedintele Comitetului Militar a ţinut să sublinieze acest lucru. „Ne exprimăm adânca recunoștință. Am fost și suntem în continuare, căci plecăm abia mâine (duminică – n. red.), foarte bine primiți aici”, a mărturisit Bartels. Înalţii oaspeţi au fost cazaţi la două hoteluri de lux şi au avut şi program de voie, timp în care au putut vizita Alba Iulia, iar soţiile lor s-au delectat la cumpărături.

 

Ştefan DĂNILĂ | comandant SMG

 

„Este o onoare pentru Armata Română să găzduiască acest eveniment. Anul trecut am stabilit că Sibiul este cel mai potrivit loc pentru acest eveniment.”

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*