Sibiul are buget

Consilierii locali au aprobat, ieri, în şedinţă ordinară, bugetul municipiului Sibiu pentru anul 2013, în valoare totală de 371.656.800 de lei. Aproape jumătate din bani se vor cheltui pentru infrastructură.

 

În anul 2012 bugetul prevăzut a fost de 351.100.000 milioane lei, iar bugetul executat a fost de 306.000.000 milioane. Prin urmare, bugetul de anul acesta este cu 6% mai mare decât cel prevăzut pentru 2012 şi cu 22% mai mare decât cel executat anul trecut.

 

 

Veniturile, la fel

 

Veniturile proprii sunt la nivelul anului trecut, în conformitate cu Legea finanţelor publice locale, adică 226,7 milioane de lei. „Creşterea cu 16% a impozitelor şi taxelor locale nu este inclusă, datorită prevederilor actului normativ menţionat, urmând ca veniturile ce se vor încasa în plus la acest capitol faţă de anul precedent să se reflecte în buget pe măsura încasării lor“, a explicat Mirela Gligore, şefa Serviciului de Presă şi Comunicare din cadrul Primăriei Sibiu. La capitolul sume defalcate din TVA, dacă anul trecut a fost prevăzută suma de 76 de milioane de lei, pentru 2013 alocaţiile de la bugetul de stat sunt de 80 de milioane de lei. Diferenţa o reprezintă cheltuielile de personal ale unităţilor de învăţământ. Anul trecut s-au încasat de la bugetul de stat 101.000 de lei cu titlu de cofinanţări pentru proiectele cu finanţare europeană, iar în 2013, pe proiectele pentru care contractile care au fost deja semnate şi sunt în derulare ar trebui ca Sibiului să încaseze 7,8 milioane de lei. De la Uniunea Europeană, Sibiul a primit în 2012 suma de 103.000 lei, iar anul acesta, pe proiecte în derulare, ar trebui să încaseze 22,5 milioane de lei pentru contracte aflate în derulare.

 

47% pentru lucrări

 

Cele mai importante cheltuieli, 140 de milioane de lei, se regăsesc la secţiunea de dezvoltare. Aici sunt incluse investiţiile, adică lucrările la străzi şi alte obiective de pe lista de investiţii, dar şi rambursările de credite, cifrate la 16,8 milioane de lei. La aceste sume se mai adaugă 33 de milioane de lei, destinaţi reparaţiilor şi întreţinerii străzilor din oraş. Prin urmare, aproximativ 47% din bugetul local total este îndreptat către infrastructură. În plus, sunt prevăzute lucrări de investiţii la străzi din credite BERD în valoare de 31,6 milioane de lei, deci cheltuielile cu investiţiile şi reparaţiile la străzi ajung la aproximativ 204 milioane de lei.

 

Învăţământul şi cultura

 

Pentru şcoli a fost prevăzută suma totală de 85,4 milioane de lei. Din aceştia, 65,9 milioane vor merge pe salariile profesorilor şi 6,8 milioane pentru cheltuieli de investiţii din bugetul local şi din fonduri europene. Suma alocată pentru bursele elevilor este de 1,9 milioane lei, mai mult cu 34% faţă de anul trecut. Şi la capitolul cultură au fost prevăzuţi cu 26% mai mulţi bani comparativ cu anul trecut, respectiv 29 de milioane de lei.

 

Asistenţa socială şi sănătatea

 

Suma prevăzută pentru acest an este de 15,5 milioane lei, cu 22% mai mult faţă de anul precedent. Diferenţa este înregistrată la plata salariilor asistenţilor persoanelor cu handicap. De asemenea, creşterea se datorează şi faptului că am decis să sprijinim mult mai mult fundaţiile din acest domeniu care, prin munca lor, sprijină cei mai defavorizaţi membri ai comunităţii noastre“, motivează Mirela Gligore. Pentru sănătate, consilierii au aprobat 9,1 milioane de lei, de două ori mai mult decât în 2012. Destinaţia principală a acestei sume este noul centru de cercetare CEFORATEN, dar şi continuarea lucrărilor de extindere şi modernizare a Spitalului de Pediatrie, finanţate integral din bugetul local.

 

22,5

milioane de lei primeşte Sibiul de la UE

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*